Polițiștii băcăuani desfășoară activități pentru prevenirea violenței domestice
Polițiștii băcăuani au desfășurat, în contextul manifestărilor pentru marcarea Zilei Poliției Române, activități de informare pentru prevenirea violenței domestice. La…
Polițiștii băcăuani au desfășurat, în contextul manifestărilor pentru marcarea Zilei Poliției Române, activități de informare pentru prevenirea violenței domestice.
La nivelul întregului județ, în perioada 23 – 25 martie a.c. polițiștii băcăuani au intensificat activitățile de informare a cetățenilor cu tema prevenirea violenței domestice.
Activitățile desfășurate de polițiști au avut două componente, informarea victimelor și informarea administratorilor societăților comerciale.
Prima componentă a reprezentat-o informațiile utile transmise victimelor, persoanelor care au emise ordine de protecție provizorii sau ordine de protecție față de agresori, cu referire la drepturile victimelor violenței în familie.
A doua componentă a reprezentat-o informarea administratorilor societăților comerciale care au ca obiect de activitate comerțul cu obiecte de încălțăminte sau produse cosmetice și lucrărorii comerciali, cu privire la desfășurarea activităților de prevenire a violenței domestice și cu privire la distribuirea către grupul țintă a materialelor cu tema propusă.
Temele propuse de polițiști au fost, pentru societățile comerciale care au ca obiect de activitate comerțul cu obiecte de încălțăminte ”PERECHEA POTRIVITĂ NU TE BATE! ” și pentru societăților comerciale care au ca obiect de activitate comerțul cu produse cosmetice MAKE UP–UL ASCUNDE URMELE! SUFLETUL RĂMÂNE RĂNIT!
Polițiștii aduc în atenția cetățenilor, prin activitățile desfășurate, condițiile pentru emiterea ordinului de protecție, aplicaţia gratuită Bright Sky Ro, dezvoltată de Poliţia Română, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone, Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania, cât și modalitatea de sesizare a cazurilor de violență domestice.
Polițiștii vă sfătuiesc ce să faceți dacă sunteți victima violenţei domestic!
Să vă faceți un plan de siguranţă care să conţină persoanele cu care puteți discuta despre abuz, care vă pot oferi un refugiu în caz de nevoie, care vă pot consilia şi sprijini, care pot să depună mărturie în cazul în care se ajunge la proces şi cărora le puteți da spre păstrare documentele importante, bani etc, numerele de telefon la care puteți apela la nevoie, lista cu obiectele de care aveți nevoie în cazul în care trebuie să plecați.
Să vă prezentați la medicul legist pentru constatarea leziunilor produse prin agresare şi obţinerea certificatului medico-legal. Încadrarea juridică a faptei se face în funcţie de numărul zilelor de îngrijiri medicale.
Să vă prezentați imediat la Poliţie pentru a depune plângere.
Să vă adresați Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului în cazul în care copiii au asistat la violenţe sau au fost victimele violenţelor.
Să nu vă retrageți plângerea.
Să soliciţi instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care vă apără de agresor.
Apelați număr de urgență 112!
Activitățile desfășurate fac parte din Programul național și local de prevenire a violenței în familie și a infracțiunilor de natură sexuală.