La 1 aprilie a intrat în vigoare noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie şi gaze naturale – Curierul de stiri
Saturday, April 20, 2024


La 1 aprilie a intrat în vigoare noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie şi gaze naturale

Noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie şi gaze naturale a intrat ieri în vigoare. Astfel, pentru consumatorii casnici…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Economie , at aprilie 2, 2022

Noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie şi gaze naturale a intrat ieri în vigoare.

Astfel, pentru consumatorii casnici preţul energiei electrice este plafonat la 68 de bani pe kilowatt pentru un consum de până la 100 de kilowaţi pe lună şi la 80 de bani pentru consumul între 100 şi 300 de kilowaţi lunar.

Pentru companii, preţul este plafonat la un leu, indiferent de consum.

La gaze naturale, consumatorii casnici vor plăti 31 de bani pe kilowatt, fără limită de consum, în timp ce companiile vor plăti 37 de bani.

Pentru marii consumatori industriali, guvernul a promis o altă schemă de ajutor de stat. Conform ordonanţei care stabileşte noua schemă de sprijin, furnizorii cumpără la preţul pieţei şi vând către consumatori la preţul plafonat, iar ulterior statul returnează diferenţa. Situaţia nu este însă pe placul furnizorilor, care semnalează că statul român a întârziat decontările şi pentru vechile scheme, provocându-le probleme de lichidate.