Saturday, April 1, 2023


Astăzi este Solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară se va sărbători la data de 21 iunie 2022, ora 12:14, însă ce semnifică această zi? Ei bine,…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at iunie 21, 2022

Solstițiul de vară se va sărbători la data de 21 iunie 2022, ora 12:14, însă ce semnifică această zi? Ei bine, solstițiul de vară sau Ziua Soarelui este cea mai lungă zi din an.

Termenul „solstițiu” semnifică „soarele stă” și are o dublă etimologie: „solstitium” în latină și „solstice” în franceză. Acest eveniment uimitor marchează alinierea perfectă a axei Pământului pe direcția Soarelui.

Potrivit specialiștilor, după momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă treptat, iar durata nopții va crește timp de 6 luni, până pe 21 decembrie când va avea loc solstițiul de iarnă. Precizăm că în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers. În acest fel, ambele emisfere ale Pământului sunt iluminate inegal de Soare pe parcursul uni an, fapt ce duce la, latitudini medii, inegalitatea zilelor și nopților și nu în cele din urmă, la succesiunea anotimpurilor.

În acest an, în ziua solstițiului de vară, lumina Soarelui va sta pe cer timp de 15 ore și 32 de minute, iar noaptea va avea doar 8 ore și 28 de minute de întuneric.

De solstițiul de vară sau Ziua Soarelui se leagă și numeroase tradiții și obiceiuri. Iată câteva dintre acestea!

  • Sărbătoare solstițiului de vară este asociată cu sărbătoarea Sânzienelor de pe 24 iunie, știută și sub denumirea de Drăgaică. Astfel, Sânzienele sunt percepute în mitologia românească drept zâne bune, dar care pot deveni zâne rele, dacă nu le este respectată sărbătoarea.
  • Pe vremuri, solstițiul de vară era prilejul ideal de a calcula momentele importante ale muncilor agricole.
  • Tradiția populară spune că dacă faci baie în lacuri sau râuri în această zi, vei renaște și te vei curăți de tot răul.
  • Totodată, se spune că Ziua Soarelui este benefică asupra schimbărilor în dragoste, sănătate și prosperitate.
  • Ziua Soarelui era odinioară o perioadă populară din an pentru organizarea nunților și a evenimentelor speciale.

Denumirea de solstiţiu provine din limba latină şi înseamnă „soarele oprit“, iar evenimentul care ar loc în fiecare an a provocat numeroase mituri şi superstiţii, de-a lungul timpului.

În credinţa populară se spune că solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate.