Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului și va ține două săptămâni, până pe 15 august
Una dintre cele mai importante perioade de postire din timpul anului liturgic, Postul Adormirii Maicii Domnului, începe luni, 1 august,…
Una dintre cele mai importante perioade de postire din timpul anului liturgic, Postul Adormirii Maicii Domnului, începe luni, 1 august, și se va încheia două săptămâni mai târziu, în 15 august.
Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august și are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasă sec în seara zilei de 30 iulie și postul începe pe 31 iulie. Anul acesta, Postul Adormirii Maicii Domnului începe pe 1 august.
Încă din primele veacuri creștine, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se bucura de o cinstire deosebită din partea Bisericii. Creștinii din Antiohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului.
În zona Constantinopolului se postea numai patru zile. Doar creștinii din Ierusalim posteau opt zile. Urmare a acestei situaţii, Biserica a luat măsuri asupra stabilității acestui post.
În anul 1166 a avut loc la Constantinopol un sinod prezidat de Patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotărât ca „postul să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”., conform basilica.ro
Postul Sfintei Marii are o durată de două săptămâni și se încheie pe 15 august.
Conform tradiției, în această perioadă creștinii trebuie să se abțină de la a mânca produse de origine animală și trebuie să se apropie de Dumnezeu prin rugăciune și să fie mai buni și mai înțelegători cu cei din jur.
În postul Sf. Marii, în zilele de marți și joi, oamenii trebuie să consume legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și la vin.
Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat mai ușor decât Postul Paștelui, dar mai aspru decât cel Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru și Pavel.