Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni a ajuns la Onești
În această seară, enoriașii din Onești se pot închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea…
În această seară, enoriașii din Onești se pot închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni.
De la ora 19.00, Icoana este la Biserica „Sfântul Pantelimon” din incinta Spitalului municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca al Crimeii” Onești, iar de la ora 21.00, credincioșii se pot reculege în fața Icoanei la Capela „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul” a Protopopiatului Onești.
În ambele locuri, se va sluji Taina Sfântului Maslu, slujba prin care „Biserica se roagă pentru cei bolnavi, dăruindu-le harul tămăduirii, al iertării păcatelor prin ungerea cu untdelemn sfințit, însoțită de rugăciunea preoților” (Doxologia.ro)
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Protopopiatul Onești prin implicarea PC. Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, în perioada 31 iulie – 4 august 2022 se desfasoara a VII -a ediție a Proiectului misionar – pastoral : „Har și binecuvântare în Protopopiatul Onești”.
Activitatea duhovnicească marchează un pelerinaj al Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni la începutul Postului Adormirii, în parohiile din cuprinsul Protopopiatului Onești, chemând pe toți cei care au nevoie de ajutorul Maicii Domnului să plece genunchii la rugăciune, în smerită cugetare și bucurie sfântă, informează Protoieria Onești.
După tradiţie, această icoană a Maicii Domnului a fost pictată în anii 1740-1750 de către zugravul Nectarie.
Icoana a fost dăruită Mănăstirii Giurgeni, pe atunci așezământ de maici, în anul 1831, cu ocazia sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului (6 august), dată aleasă probabil pentru similitudinea cu schimbarea la faţă a chipului Maicii Domnului din icoană. Încă de când a fost dăruită mănăstirii, icoana a început să săvârşească diferite minuni, astfel că mulţi credincioşi vin necontenit să se roage la ea.
Icoana este de tip Odighitria („Povăţuitoarea” sau „Îndrumătoarea”), răspândit atât în arta bizantină, cât și în țara noastră. Cuprinde chipul Mariei, care ține Pruncul pe brațul stâng și arată spre El cu mâna dreaptă (de aici denumirea de „Îndrumătoarea”). După Tradiție, prima icoană cu această compoziție a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca și a devenit prototipul icoanei împărătești a Maicii Domnului. Icoana Maicii domnului de la Giurgeni este ferecată în argint.
„Icoana Maicii Domnului cu trei ochi şi două guri” nu are o dată de prăznuire proprie, însă mulţi credincioşi vin să se închine la icoană de Praznicul Schimbării la Faţă din 6 august, atunci când icoana a fost adusă la Giurgeni, ca şi la sărbătorile închinate Maicii Domnului. (Doxologia.ro)