Sunday, June 22, 2025


29 august: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – ultima mare sărbătoare din Anul Bisericesc. Tradiții și superstiții la români

În 29 august, Biserica Ortodoxă marchează prin zi de post aspru Tăierea Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, ultima…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Cultură și Educație , at august 29, 2022

În 29 august, Biserica Ortodoxă marchează prin zi de post aspru Tăierea Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, ultima mare  sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe noul an.

În Evanghelie este consemnată Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în anul 31, în timpul ospățului de ziua lui Irod Antipa al IV-lea. Sfântul Ioan Botezătorul critica asupru în public faptul că Irod trăia cu soția fratelui său, Irodiada, ceea ce a supărat-o pe femeie: „Nu ți se cade să ții pe femeia fratelui tău” (Marcu 6, 18). Irodiada a convins-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și lui Irod, să ceară drept răsplată capul Botezătorului.

În această zi nu se spune „La mulți ani”, cei cu numele Ioan fiind sărbătoriți pe 7 ianuarie.

Această sărbătoare care marchează finalul anului bisericesc are o mulțime de tradiții și superstiții.

-În ziua de 29 august, când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, exista credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupea cu mână.

-Una dintre cele mai respectate tradiții este ținerea postului negru, în ziua de sărbătoare.

-Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.

-În popor se vorbea și de începerea unui post, numit „de la cruce până la cruce”, un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

-Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi. Totuși, aceste obiceiuri nu au legătură cu Sfânta Scriptură, deci sunt doar tradiții din popor.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei: aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.