Wednesday, July 17, 2024


Astăzi creștinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, la 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, zi care poartă numele popular de Sfânta Maria Mică….

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Cultură și Educație , at septembrie 8, 2022

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, la 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, zi care poartă numele popular de Sfânta Maria Mică. Conform credinţei creştine, Fecioara Maria s-a născut în urma unei minuni, din părinţii Ioachim şi Ana, ajunşi la bătrâneţe fără prunci.

Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, cum este cunoscută în popor, este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a luat start pe 1 septembrie. Maria a fost persoana umană aleasă de Dumnezeu pentru a naşte ca om pe fiul lui Dumnezeu. Mai multe mănăstiri şi biserici îşi serbează astăzi hramul.
În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Din această zi începe culesul viilor, dar şi recoltarea ogoarelor sau semănatul cerealelor de toamnă.

De Nașterea Maicii Domnului, în biserici și mânăstiri se fac pelerinaje, iar credincioșii duc merindele pentru a fi sfințite. Fructele, pâinea și lumânările sunt duse dis-de-dimineață în lăcașele de rugăciune, acolo unde ascultă slujba și se închină la icoana Fecioarei Maria.

De Sfânta Maria Mică, creștinii împart struguri şi prune de sufletul morţilor. Bătrânii spun că acest obicei ajută la iertarea păcatelor celor trecuți la cele veșnice și, în plus, primesc și ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

Potrivit tradiţiei ortodoxe, rugăciunile adresate Maicii Domnului în această zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând. O altă superstiţie românească spune că persoanele care mănâncă gătit la foc în aceste zile îşi pot atrage asupra lor boli care îi pocesc.