Sistem de aterizare instrumental de ultimă generație pe Aeroportul Bacău
Compania UTI Construction and Facility Management a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru furnizarea unui sistem de aterizare instrumental pentru Aeroportul…
Compania UTI Construction and Facility Management a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru furnizarea unui sistem de aterizare instrumental pentru Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău, iar în data de 12 octombrie s-a semnat contractul de furnizare.
Sistemul de Aterizare Instrumental are scopul de a menține siguranța, regularitatea și eficiența zborurilor pe aeroportul băcăuan, facilitând aterizarea aeronavelor, în condiții de vizibilitate redusă. Dotarea cu un astfel de sistem are impact direct în menținerea și creșterea siguranței operațiunilor aeriene pe Aeroportul Bacău.
Sistemul de aterizare instrumental (Instrumental Landing System – ILS) va fi furnizat de THALES., lider mondial în tehnologie aerospațială, de apărare, transport și securitate și partener al UTI CFM. De precizat că 60% dintre sistemele de management al traficului aerian comercializate la nivel mondial sunt furnizate de THALES, iar 2/3 dintre avioanele care decolează și aterizează pe aeroporturi din lume o fac folosind echipamentele producătorului italian.
„Noul contract este parte a procesului complex de modernizare a infrastructurii aeroportuare. Cei aproximativ 65 milioane euro- fonduri europene nerambursabile- au fost investiți în clădirea noului terminal și turnul de control trafic, modernizarea pistei și a sistemului de balizaj pe LED- unic la nivel național, instalarea de echipamente de supraveghere respectiv scanare cu raze X a bagajelor și achiziționarea unor utilaje necesare activității operaționale”, a menționat Valentin Ivancea, președintele CJ Bacău.
Rolul sistemelor de aterizare instrumentale este de a asigura siguranța și de a permite efectuarea zborurilor pe un aeroport în condiții de vizibilitate scăzută. La Aeroportul Bacău sistemul va fi integrat împreună cu un echipament de măsurare a distanței – Distance Measuring Equipment (DME) – pentru a furniza piloților aflați în procedura de apropiere de precizie informațiile necesare pentru a se menține pe axul pistei și pe panta corectă.
Proiectul atribuit UTI Construction and Facility Management, în valoare de aproximativ 9,6 milioane de lei, presupune proiectarea sistemului de aterizare, furnizarea, instalarea, montarea și punerea în funcțiune a soluției, precum și școlarizarea reprezentanților beneficiarului
Lucrările se vor realiza în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a contractului.
UTI Construction and Facility Management este o companie românească specializată în soluții de construcții și servicii profesionale de facility management. De asemenea, este unul dintre principalii furnizorii de soluții complexe pentru aeroporturi din România, instalând și integrând sisteme specifice de securitate aeroportuară, sisteme de tip turn de control virtual al zborurilor, sisteme de aterizare, sisteme de curenți slabi, HVAC, instalații sanitare, iluminat și balizaj, manipulare a bagajelor, sisteme informatice de management al resurselor și de securitate cibernetică, telecomunicații, servicii de facility management, de dezinfecție, contribuind la creșterea eficienței operaționale a aeroporturilor.