Thursday, July 18, 2024


Peste 940.000 de români îşi serbează onomastica de Sfântul Andrei

Românii care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sărbătoresc astăzi, 30 noiembrie, onomastica. Acest mare sfânt este prăznuit de credincioși, fiind…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at noiembrie 30, 2022

Românii care poartă numele Sfântului Apostol Andrei sărbătoresc astăzi, 30 noiembrie, onomastica. Acest mare sfânt este prăznuit de credincioși, fiind considerat creştinătorul neamului românesc.

Cifrele înregistrate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ne arată că peste 940.000 de români îşi serbează onomastica de Sfântul Andrei.

Noaptea Sfântului Andrei este marcată de mai multe obiceiuri și tradiţii, vizând astfel apariţia strigoilor, farmece şi ghicirea ursitului, dar şi protecţia oamenilor, a locuinţelor şi a animalelor. Potrivit celor spuse în popor, în noaptea de Sfântul Andrei, hotarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare.

Din acest motiv, tradiția spune că gospodinele atârnă cununi de usturoi sau ung porţile, uşile şi geamurile, dar şi coteţele animalelor, cu usturoi zdrobit pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele.

Ca mijloace de protecţie împotriva duhurilor rele se mai folosesc firimituri de pâine împrăştiate în curte şi candele aprinse lângă icoane. Totodată, se descântă droburi de sare, care se îngroapă sub grajd, pentru a fi scoase la suprafaţă de Sfântul Gheorghe, în ziua de 23 aprilie, fiind folosite la hrana animalelor.

Mai mult, în unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână. Tradiția spune și că astăzi nu trebuie să lucrăm în gospodărie, pentru a nu fi atacați de animalele de pradă. De asemenea, femeile nu mai ţes şi nici nu mai torc până la Crăciun, ca să nu stârnească mânia Maicii Domnului.

Amintim că Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roşie încă din 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României. Acelaşi for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată sărbătoare bisericească naţională.

În ziua Sfântului Andrei, este interzis să se facă treburi casnice, altfel vei atrage paguba.

Pe 30 noiembrie nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.

Nu ai voie să te cerţi cu nimeni de sărbătoarea Sf. Andrei, iar dacă cineva îţi poartă duşmănie este imperativ să te împaci cu persoana respectivă.