Monday, January 30, 2023


1 Decembrie, Ziua Națională a României. La mulți ani români, La mulți ani România

1 Decembrie este ziua în care românii de pretutindeni sărbătoresc drept Ziua Națională a României, cel mai important moment din…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate , at decembrie 1, 2022

1 Decembrie este ziua în care românii de pretutindeni sărbătoresc drept Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor.

În urmă cu 104 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare.

Ziua Națională a României a fost stabilită pe data de 1 decembrie imediat după Revoluție, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Același act normativ stabilea că Ziua Națională pe 1 decembrie este și o sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații.

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce la data de 27 martie 1918 s-a decis unirea Basarabiei, iar pe 28 noiembrie 1918 organul reprezentativ al Bucovinei a votat și el unirea cu țara.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crişanei şi Maramureşului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

La Onești, festivitățile dedicate Zilei Naționale a României vor avea loc la Monumentul REGINA MARIA, situat în imediata vecinătate a Primăriei Municipiului Oneşti, pe bulevardul Oituz nr 17, începând cu ora 1330, în prezenţa Muzicii Militare a Garnizoanei – Bacău şi constă în intonarea imnului, scurte alocuţiuni din partea autorităţilor, depunere de coroane şi o scurta slujbă de pomenire drept recunoştinţă a eroilor căzuţi la datorie pentru apărarea şi întregirea neamului românesc.