Pirații cibernetici au atacat o platformă de filme online utilizată de sute de mii de români – Curierul de stiri
Wednesday, February 21, 2024


Pirații cibernetici au atacat o platformă de filme online utilizată de sute de mii de români

De la începutul anului, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică a depistat mai multe atacuri de colectare a datelor. Unul dintre…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Economie , at ianuarie 19, 2023

De la începutul anului, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică a depistat mai multe atacuri de colectare a datelor.

Unul dintre ele a vizat sute de mii de români care sunt abonaţi la o platformă de seriale online. Oamenii au primit emailuri cu sigla platformei în care erau rugaţi să acceseze un link pentru a-şi actualiza datele.

„Chiar pe 1 ianuarie au început să curgă astfel de notificări din partea utilizatorilor avem zeci de sesizări, pentru că atacatorii schimba frecvent pagina de phishing din mail sau adresa cu care au trimis. Fiecare cont al platformei respective are asociat şi un card bancar, ca instrument de plată. În momentul în care dăm uşer şi parola, atacatorul are automat acces şi la cardul nostru bancar.” a declarat Mihai Rotariu, manager de comunicare al DNSC

Spre deosebire de alte atacuri, specialiştii spun că acesta a fost mult mai atent executat. În trecut, mesajele conţineau greşeli gramaticale ce îi dădeau de gol pe hackerii care, cel mai probabil, erau străini. Se pare că de această dată ar fi folosit inteligența artificială ca să creeze mesajul.

Specialişti DNSC ne atrag atenţia că în perioada următoare atacatorii ar putea copia elementele de identificare ale paginilor ANAF. Nu ar fi prima dată când fac asta, dar acum riscul e mai mare pentru că majoritatea romanilor vor să-şi plătească taxele şi impozitele pentru a beneficia de reduceri. Atenţie, puteţi primi inclusiv SMS-uri.

Din datele specialiştilor, doar 10% din atacurile cibernetice sunt raportate iar asta împiedica autorităţile să îi prindă la timp pe hoţi. Cei care studiază atacurile hackerilor ne sfătuiesc să fim sceptici atunci când ni se cer datele personale sau banii prin email sau SMS.