Monday, January 30, 2023


Aviatorii băcăuani l-au onorat pe maior (rtr) Ion Rusu, veteran de război în vârstă de 100 de ani

În contextul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, reprezentanți ai Bazei 95 Aeriană Bacău l-au vizitat pe maiorul (rtr.) Ion…

PublicatCurierul , in Actualitate Cultură și Educație , at ianuarie 20, 2023

În contextul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, reprezentanți ai Bazei 95 Aeriană Bacău l-au vizitat pe maiorul (rtr.) Ion Rusu, veteran de război din municipiul Bacău.
„Veteranul nostru, născut la 23 iulie 1923, în vârstă de 100 ani a fost felicitat pentru curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu dovedite în luptele pentru apărarea patriei, din cel de-Al Doilea Război Mondial.”, au transmis aviatorii băcăuani.
În cadrul vizitei, veteranul de război a împărtășit cu emoție amintirile de pe front și frânturi din impresionanta sa viață.
,,Ne-au încorporat primăvara, înainte de Sărbătorile Pascale, îmbrăcați în haine de cânepă și cu opinci. Era pentru prima dată când mergeam la București și am mers pe jos de la Gara de Nord. Eram trei din județul Bacău și îi țin minte pe fiecare în parte, unul a murit și celălalt era din Tescani. Ne era dor de casă, de copii și de nevastă…. După ce am venit de la Constanța, ne-a repartizat la Cotroceni, în Parcul Carol. Noi dădeam alarma, după ce au început bombardamentele și aveam șapte cabine de telefoane. Cei care aveau încălțări trebuia să-i ia în spinare pe cei care nu aveau. Cu opinci am facut întreaga perioadă de instrucție.” – maior (rtr.) Ion Rusu.
În semn de apreciere pentru sacrificiile depuse și al dragostei față de țară, veteranul a primit din partea reprezentanților Bazei 95 Aeriană simboluri ale recunoștinței și aprecierii pentru faptele de vitejie și curaj.
Cinste și onoare veteranilor de război!