Monday, January 30, 2023


Un drapel al României, lung de o sută de metri, a fost desfășurat în Târgu Ocna, celebrând Ziua Unirii Principatelor

Un drapel național al României, lung de 100 de metri, a fost desfășurat în centrul orașului Târgu Ocna, celebrând Ziua…

PublicatCurierul , in Actualitate Cultură și Educație , at ianuarie 24, 2023

Un drapel național al României, lung de 100 de metri, a fost desfășurat în centrul orașului Târgu Ocna, celebrând Ziua Unirii Principatelor Române. Evenimentul a avut loc luni, 23 ianuarie, iar la festivitîți au participat primarul Cristian Ciubotaru, prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel, și vicepreședintele CJ Bacău, Gelu Panfil.

Steagul de 100 de metri a fost purtat pe mai multe străzi din stațiunea turistică Târgu Ocna de către elevii din localitate.

Unirea de la 1859 a Principatelor Române este pe nedrept reținută de istoriografie drept „Mica Unire”: în realitate, evenimentul este piatra de temelie a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi expresia unui consens politic vizionar, care a făcut ca Alexandru Ioan Cuza să fie ales domnitor şi în Moldova, şi în Țara Românească deopotrivă. Iar Principatele să îmbrățişeze un destin istoric marcat de o evoluție sub influența nemijlocită a valorilor occidentale, concomitent cu abandonarea lumii & moravurilor levantin-orientale. Este fără îndoială un punct de cotitură, momentul astral al generației paşoptiste, o generație ale cărei personalități exponențiale, inclusiv Costache Negri, au fost educate în cele mai importante țări europene, de unde au adus acasă imperativul emancipării şi autodeterminării naționale într-o Europă care era, de ceva timp, martora afirmării unor curente patriotice viguroase şi hotărâtoare. Lecția Unirii Principatelor Române de la 1859 este că nu avem alt drum decât cel al consensului şi conlucrării, în ciuda tuturor lucrurilor care par să ne dezbine – un dat istoric fundamental pe care, prin cultură şi credință, putem construi țara la care visăm cu toții!” a declarat prefectul județului, Lucian Bogdănel.