Friday, December 13, 2024


Ce tradiții se păstrează la români pentru a doua zi de Paște, sau Lunea Albă

A doua zi de Paști, cunoscută și ca Lunea Albă, este considerată una specială, întrucât se spune că porțile Raiului…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at aprilie 17, 2023

A doua zi de Paști, cunoscută și ca Lunea Albă, este considerată una specială, întrucât se spune că porțile Raiului se deschid și că orice persoană care moare în această zi va fi iertată de toate păcatele. Dar nu numai asta, există și tradiții și obiceiuri care trebuie respectate.

Prima dintre acestea este „umblatul cu pasca”. În Lunea Albă, este obiceiul de a vizita rudele apropiate și de a le oferi simboluri ale Învierii lui Iisus Hristos, cum ar fi colacii, pască și ouă roșii. De asemenea, finii merg în vizită la nași, iar copiii își vizitează părinții. Astfel, se celebrează învierea și se întăresc legăturile dintre familie și prieteni.

O altă tradiție importantă este stropirea cu apă. Se spune că o fată evreică a leșinat la auzul veștii învierii lui Hristos, dar a fost readusă la viață de niște tineri care au stropit-o cu apă. Din acest motiv, fetele tinere din Transilvania sunt stropite cu parfum de către tinerii îmbrăcați în haine tradiționale. De asemenea, este bine să stropești casa cu agheazma și să cinstești rudele.

În plus, există tradiția de a merge cu “udatul” și de a umbla cu pască pentru a vesti Învierea. Aceste obiceiuri aduc noroc și sănătate pentru întregul an.