10 Mai – Ziua Independenţei Naţionale a României
Ziua Independenţei Naţionale a României va fi sărbătorită la Bucureşti, printr-o ceremonie care va avea loc la Monumentul Eroilor Patriei,…
Ziua Independenţei Naţionale a României va fi sărbătorită la Bucureşti, printr-o ceremonie care va avea loc la Monumentul Eroilor Patriei, din faţa Universităţii Naţionale de Apărare.
Ministerul Apărării a anunţat că ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane şi jerbe de flori vor avea loc, de asemenea, în colaborare cu autorităţile locale, în municipiile reşedinţă de judeţ şi localităţile din ţară unde sunt monumente dedicate evenimentului.
Ziua de 10 mai are o însemnătate aparte în istoria modernă a României. Venit în ţară pe ascuns, sub paşaport fals, din cauza conflictului pe care ţara sa, Prusia, îl avea cu Imperiul Habsburgic, Carol I intră triumfător în capitala României, pe 10 mai 1866, aclamat de peste 30.000 de bucureşteni. Odată cu acest episod, ziua de 10 mai a devenit Ziua Naţională a României, rămânând până în zilele noastre cunoscută ca Ziua Regalităţii.
Tot de 10 mai şi de Carol I se leagă o altă mare izbândă românească. În 1877, România îşi anunţă indepenedenţa în faţa Imperiului Otoman, Principele Carol I a semnat Proclamaţia de Independenţă a României faţă de Imperiul Otoman, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, documentul fusese citit în Parlament de Mihail Kogălniceanu şi votat de reprezentanţii celor două Camere ale Parlamentuluii, ar cu Carol I în fruntea armatelor româneşti şi ruseşti aliate, ţara noastră îşi câştiga independenţa şi pe câmpul de luptă.
Pe 10 mai 1881, într-o ceremonie fastuoasă, a avut loc încoronarea principelui Carol I ca Rege al României.
Ani de-a rândul, după instalarea regimului comunist în România şi până anul trecut, Ziua Independenţei de Stat a fost marcată pe 9 mai, întrucât 10 mai era zi naţională pe când ţara noastră era regat.