VIDEO, FOTO/ Vijelii și grindină, miercuri seara, în mai multe localități din județul Bacău. Trafic blocat pe E85 din cauza copacilor doborâți
ISUJ a transmis, miercuri seara, Ro-Alert pentru mai multe localități din județul Bacău. Acestea s-au aflat pentru câteva ore sub…
ISUJ a transmis, miercuri seara, Ro-Alert pentru mai multe localități din județul Bacău. Acestea s-au aflat pentru câteva ore sub avertizare cod portocaliu de vijelii și grindină.
Județul Bacău a fost lovit, miercuri seara, de o puternică furtună Au fost semnalate vânturi puternice, ploaie dar și grindină. La Podu Turcului a bătut gheața, fiind afectate atât locuințele cât si culturile agricole, conform Deșteptarea.
Drumul național E85, o arteră vitală pentru transportul în zonă, a suferit de asemenea de pe urma acestui fenomen. Rafalele puternice de vânt au doborât copacii de-a lungul drumului, blocând temporar traficul în unele zone și punând în pericol siguranța participanților la trafic.
Martori oculari povestesc faptul că pe E85 mașinile au fost împinse de vânt în șanțuri sau sub copaci, acoperișurile caselor zburau iar panourile publicitare au fost luate de vânt.
În municipiul Bacău au fost semnalate mai multe cazuri de copaci căzuți: pe Calea Barladului, pe str. Triumfului – aici copacul a căzut peste firele electrice – pe Calea Republicii (peste două mașini), pe str. Lunca Bistritei.
De asemenea, au căzut copaci peste drum în satul Coteni din comuna Buhoci.
În intervalul menționat, pompierii băcăuani au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase, în șapte localități, după cum urmează: municipiul Bacău, respectiv comunele Buhoci, Itești, Letea Veche, Hemeiuș, Podu Turcului, Glăvănești.
Echipajele operative au acționat pentru înlăturarea arborilor căzuți pe partea carosabilă și peste locuințe, în 19 astfel de situații, precum și pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie din comuna Podu Turcului și pentru îndepărtarea aluviunilor de pe partea carosabilă.
Pentru gestionarea operativă a intervențiilor, în teren au acționat 20 de pompieri militari, ce au încadrat opt mijloace.
S-a acționat în cooperare cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.
Premergător situației descrise, au fost dispuse următoarele măsuri:
– transmiterea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din zonele vizate a măsurile specifice ce trebuie adoptate în cazul producerii unor fenomene meteorologice periculoase în vederea informării populației;
– menținerea legăturii permanente cu comitetele locale aflate sub incidența avertizărilor meteorologice;
– verificarea tuturor mijloacelor destinate intervenției la inundații și fenomene meteo periculoase.