Un adăpost de animale dintr-o comună băcăuană a ars după ce a fost lovit de trăznet
Pompierii băcăuani au fost solicitați să intervină duminică în comuna Palanca, sat Ciugheș, pentru lichidarea unui incendiu produs la un…
Pompierii băcăuani au fost solicitați să intervină duminică în comuna Palanca, sat Ciugheș, pentru lichidarea unui incendiu produs la un adăpost de animale lovit de trăznet.
La locul solicitării s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă, încadrate cu nouă pompieri militari. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la nivelul unui grajd, pe o suprafață de aproximativ 70 mp și la nivelul plantelor furajere depozitate în proximitatea acestuia, informează ISU Bacău.
După aproximativ cinci ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. În urma acestuia, a ars construcția pe suprafața menționată și aproximativ cinci tone de plante furajere. Din cercetările efectuate, cauza probabilă de producere a incendiului este trăznetul.
Pe această cale, pompierii amintesc cetățenilor o serie de măsuri simple, însă extrem de importante, pe care trebuie să le respecte, în timpul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase:
-Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc;
-Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi;
-Fă-te o ţintă cât mai mic posibilă și redu cât poți de mult contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ!;
Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete, etc;
Dacă te afli în pădure, căută adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;
Dacă ești într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale;
Dacă ești pe un lac, ajungi la mal de urgenţă şi adăpostește-te imediat;
Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
(Foto/Ilustrativ)