Friday, March 21, 2025


Brandul ”Bere Mărgineni” copiat de un SRL din Vrancea. Care este istoria celebrei beri din Bacău

Berea Mărgineni, cunoscută pentru tradiția și calitatea superioară, a revenit pe rafturile magazinelor, însă cu o poveste cu totul neobișnuită….

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at septembrie 20, 2023

Berea Mărgineni, cunoscută pentru tradiția și calitatea superioară, a revenit pe rafturile magazinelor, însă cu o poveste cu totul neobișnuită.

Deși fabrica originală din Bacău, care a fost unul dintre cei mai importanți producători de bere din România și care exista încă din 1895  nu mai este în funcțiune, pe rafturile unor magazine a apărut din nou această eticheta, care copie elemente ale ambalajului original.

Această ”copie” a celebrei beri Mărgineni este acum produsă la o fabrică din județul Vrancea, numită “Băuturi Mărgineni SRL” în comuna Golești.

Pe ambalajul berii Mărgineni, eticheta indică chiar faptul că fabrica a fost fondată în 1895, deși SRL-ul vrâncean a fost înregistrat abia în 2021 și are ca obiect de activitate producerea de sucuri și alte băuturi îmbuteliate.

Fabrica originală din Bacău a fost construită în anii ’60 pe locul unei distilerii care exista încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceasta a utilizat tehnologie germană și a produs una dintre cele mai bune beri din România.

În anul 1966 începe în Bacău şi producţia de bere. La inaugurare a fost prezent şi fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu, care a semnat în Cartea de Onoare. Era o unitate complexă, care avea fabrica de malţ, îmbuteliere, centrală termică, centrală de producere a frigului, spaţii de depozitate, dar şi o linie de cale ferată internă.

Cea mai înfloritoare perioadă a fabricii e bere din Bacău a fost între anii 1966-1998, când aceasta avea o capacitate de 480.000 de hectolitri pe an şi o cotă de piaţă de 35% pe zona Moldovei şi 4% pe ţară.

În zona Moldovei şi în ţară berea Mărgineni din Bacău devenise un brand. Fabrica avea 1100 de salariați și producția mergea foarte bine. Ba mai mult, s-a deschis și o fabrică de drojdie de panificație, care producea între 35-40 de tone în doar 24 de ore

În anii ’90, societatea Bere Lichior Mărgineni a fost privatizată și preluată de Altun Maya Istanbul din Turcia, care ulterior a devenit Nicoren LLC, în toamna anului 1998, când a fost vândut un pachet de 51% din acțiuni.

În perioada 1999-2001, au fost acumulate datorii de peste 600 de miliarde de lei vechi către creditori, inclusiv către bugetul de stat.

Afacerea a fost afectată de scandaluri și probleme juridice, inclusiv un caz de prostituție implicând unul dintre afaceriștii turci. În cele din urmă, fabrica și-a încheiat activitatea, punând punct unei lungi tradiții în producția de bere din Bacău.

sursa:desteptarea.ro