Până la finalul acestei luni guvernanții trebuie să adopte noua lege a pensiilor
Proiectul noii legi a pensiilor, pus în transparenţă publică de Ministerul Muncii, trebuie adoptat de parlament până la finalul lunii,…
Proiectul noii legi a pensiilor, pus în transparenţă publică de Ministerul Muncii, trebuie adoptat de parlament până la finalul lunii, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024.
La acea dată va avea loc şi o primă majorare cu 13,8%, urmată de o a doua în septembrie 2024, care va veni în urma recalculării.
Potrivit redactorului Radio Romania Actualități, o noutate a legii va fi includerea în baza de calcul a tuturor sporurilor nepermanente ale angajaţilor. Până în 2035, vârsta de pensionare va creşte treptat şi va ajunge la 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. În cazul pensiei pentru limita de vârstă, va fi necesar un stagiu de contribuţie minim de 15 ani, iar pentru pensia anticipată stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani.
Conform Ministrului muncii şi solidarităţii sociale, Simona Bucura-Oprescu, pentru perioada 25-30 de ani un punctaj suplimentar anual de 0,5 puncte, pentru perioada 31 de ani – 35 de ani un punctaj suplimentar de 0,75 de puncte, iar pentru perioada de peste 35 de ani de un punct suplimentar anual.
Totodată, vor intra în calculul pensiilor şi sporurile nepermanente, respectiv plata cu ora, al 13-lea salariu, premiile. Documentul mai prevede că femeile care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare de la şase luni pentru un copil până la 3 ani şi şase luni pentru şapte copii sau mai mulţi. Similar se va aplica şi pentru copiii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.
sursa:radioiasi.ro