Credincioșii ortodocşi şi cei greco-catolici au intrat de azi în postul Crăciunului
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici încep, astăzi, postul Crăciunului, perioada de pregătire pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Creştinii care ţin postul se…
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici încep, astăzi, postul Crăciunului, perioada de pregătire pentru sărbătoarea Naşterii Domnului.
Creştinii care ţin postul se abţin de bunăvoie de la alimentele de origine animală şi de la distracţii.
În plus, în această perioadă, în biserici nu se oficiază nunţi.
Postul Crăciunului este, din punct vedere alimentar, mai puţin aspru decât altele. Din cele 40 de zile de post, 17 sunt cu dezlegare la peşte şi vin, conform calendarului creştin-ortodox.
Tradiția spune că în prima zi a Postului Crăciunului, după Lăsata Secului, credincioșii încep ritualurile de purificare și vor spune rugăciuni pentru iertarea păcatelor, scrie traditii-superstitii.ro. În aceeași zi, toate oalele trebuie puse cu gura în jos, pentru ca membrii familiei să fie feriți de orice pagubă sau boală.
De asemenea, la începutul postului sunt făcute și ofrandele rituale dedicate păsărilor cerului. Astfel, de Lăsatul Secului, trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, spunându-se următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Potrivit sursei citate, acest obicei se practică pentru că astfel vrăbiile nu vor strica ogoarele.
Tradiția mai spune că fetele nemăritate trebuie să adune câte o surcină în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare. După ce acestea sunt fierte, se așează pe masă pentru ca seara venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.
În postul Crăciunului, după Lăsatul Secului, începe și sezonul șezătorilor. Potrivit crestinortodox.ro, șezătorile erau întâlniri comunitare cu caracter lucrativ, dar și distractiv. Femeile, dar și fetele tinere, se întâlnesc pentru diverse activități, precum torsul cânepii sau a lânii unei gospodine, combinând munca cu distracția, fiindcă în cadrul șezătorilor au loc și numeroase obiceiuri distractive. De asemenea, în șezătorile ce aveau loc înaintea Crăciunului și a Anului Nou, se învățau și se repetau colindele și urăturile și se discuta în amănunt despre buna pregătire a acestor sărbători.