Polițiștii băcăuani alături de elevii de la școlile din orașul stațiune Târgu Ocna
Una din prioritățile activităților preventive desfășurate de polițiștii băcăuani o reprezintă informarea elevilor și a cadrelor didactice în vederea reducerii…
Una din prioritățile activităților preventive desfășurate de polițiștii băcăuani o reprezintă informarea elevilor și a cadrelor didactice în vederea reducerii riscului de victimizare şi de implicare a acestora în activităţi infracţionale.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat, în această săptămână, alături de polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Târgu-Ocna, Serviciului Rutier și Biroul Siguranță Școlară, activități cu caracter preventiv, pentru prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.
Activitățile au fost desfășurate în două unități de învățământ, respectiv Școlile Gimnaziale nr. 1 și nr. 2 din Tîrgu Ocna și au vizat siguranța elevilor la școală, acasă sau în comunitate, precum și metode de prevenire a victimizării.
În timpul întâlnirilor au avut loc dezbateri privind prevenirea violenței în școli, comportamente antisociale generatoare ale delincvenței juvenile, consecințele comportamentului deviant, siguranța pe internet, dispariții/plecări voluntare și siguranța rutieră.
Totodată, cei peste 250 de elevi din 10 clase de învățământ primar și gimnazial, au primit răspunsuri la toate curiozitățile referitoare la profesia de polițist, la final aceștia fiind sfătuiți să adoptate un comportament civilizat și corect, astfel încât să evite cazurile de victimizare.
În perioada următoare, polițiștii vor continua activitățile de prevenire a delincvenței juvenile precum și a victimizării minorilor, în unitățile școlare din județ.
Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:
– Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!
– Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!
– Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;
– Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!
– Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;
– Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!