A doua zi a Crăciunului. Ce tradiții respectă românii
Este cea de-a doua zi de Crăciun, iar creştinii ortodocşi şi greco catolici sărbătoresc, astăzi, Soborul Maicii Domnului. Conform tradiției…
Este cea de-a doua zi de Crăciun, iar creştinii ortodocşi şi greco catolici sărbătoresc, astăzi, Soborul Maicii Domnului.
Conform tradiției bisericești, a doua zi după un praznic împărătesc, sunt serbate persoanele care au participat la evenimentul comemorat. Soborul Maicii Domnului este o chemare către credincioși pentru a se aduna împreună în cinstea Maicii Domnului, aici pe pământ, dar, pe de altă parte, cuvântul Sobor ne aduce aminte de faptul că Maica Domnului se află în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri. Este de fapt o împreună-prăznuire a noastră cu cetele tuturor sfinților și îngerilor din ceruri. Soborul Maicii Domnului este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria.
- de Soborul Maicii Domnului, finii trebuie să meargă în vizită la nași. Se spune că altfel nu vor avea parte de tot ce își doresc în anul următor
- atât rudele îndepărtate, cât și cele prin alianță vor avea ocazia să se strângă laolaltă și să petreacă împreună momente frumoase și liniștite
- sunt interzise bârfa, răzbunarea, dar și înjurăturile. Se spune că cei care se răzbună sau doresc să își încheie socotelile cu cei din jur vor suferi pierderi.
- de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, altfel acestea nu se mărită
- se spune că dacă vântul bate cu putere în această zi, toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă
- nu se spală haine; se crede că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor
- la sate, fetele și flăcăii au obiceiul să joace pe 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc.
- se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul care vine.
- în a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.
- când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult”.
În cea de-a 3-a zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Apostol Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.