Frig extrem în zona Moldovei. Meteorologii anunță minime de până la -21 grade. Ce măsuri adoptă autoritățile – Curierul de stiri
Tuesday, April 16, 2024


Frig extrem în zona Moldovei. Meteorologii anunță minime de până la -21 grade. Ce măsuri adoptă autoritățile

În județul și muncipiul Bacău sunt anunțate zile cu vreme extrem de rece. Temperaturile, la noapte, vor ajunge la -18…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Comunicate Social , at ianuarie 10, 2024

În județul și muncipiul Bacău sunt anunțate zile cu vreme extrem de rece. Temperaturile, la noapte, vor ajunge la -18 grade. În acest context, autoritățile locale au dispus câteva măsuri care să-i protejeze mai ales pe cei vulnerabili: persoane cu boli cronice, fără adăpost etc.

La nivelul Instituției Prefectului Bacău  a fost convocată o şedință de lucru, la care au participat reprezentanții din conducerea structurilor teritoriale ale MAI, precum şi cei ai instituțiilor cu responsabilități (atribuții) în gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece.

Am cerut coordonare şi comunicare din partea administratorilor de drumuri din județ (naționale și județene), atenție sporită la cazurile medicale vulnerabile (pacienți cu dializă, gravide, dependenți de oxigen etc.) şi la situația persoanelor fără adăpost, asigurarea alimentării adecvate cu energie electrică (şi intervenția promptă la eventualele avarii). Odată cu reînceperea şcolii, siguranța elevilor şi profesorilor trebuie să primeze din nou”, a precizat prefectul județului, Lucian Bogdănel.

Și ISU Bacău a transmis câteva semne la care oamenii să fie atenți, în zilele cu temperaturi foarte scăzute, care în anumite zone ale țării vor ajunge și la -21 grade Celsius.

Fii atent la semnele de îngheţ! Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observi astfel de simptome, solicită imediat ajutor medical.

Fii atent la semnele de hipotermie! Acestea presupun frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observi astfel de simptome, du victima într-un spaţiu călduros, îndepărtează-i hainele umede, încălzește-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administrează-i băuturi calde non-alcoolice. Solicită ajutor medical cât mai urgent posibil.