Friday, June 14, 2024


Meteorologii au emis avertizări de vânt puternic pentru aproape toată țara

Meteorologii au emis ieri o avertizare cod galben de „intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării și…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at februarie 5, 2024

Meteorologii au emis ieri o avertizare cod galben de „intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării și precipitații moderate cantitativ la munte”, valabilă luni, în intervalul orar 8.00-22.00.

Potrivit ANM, vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h. În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1.700 de metri va ninge viscolit, au mai spus meteorologii.

Luni de la ora 08.00 va intra în vigoare și un cod portocaliu de vânt puternic. Sunt vizate intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură.

În zona înaltă, la altitudini de peste 1700 m, a Carpaților Meridionali și de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110 – 120 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte redusă.

Meteorologii susțin că vor intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării și precipitații moderate cantitativ la munte. Astfel, tot luni de la ora 08.00 va intra în vigoare un cod galben de vânt valabil în mai multe județe din țara noastră, precum Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Neamț, Suceava, Mehedinți, Dolj, Olt și în mai multe localități din județele Bistrița Năsăud, Mureș, Harghita, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Arad, Caraș Severin. Codul galben va fi valabil și el tot până mâine la orele 22.00.