Friday, June 14, 2024


Vârstnicii, sfătuiți de polițiștii băcăuani cum să se ferească de înșelăciunile online

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost alături de membrii Clubului 60+ cărora le-au prezentat noi metode de înșelăciune…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 16, 2024

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău au fost alături de membrii Clubului 60+ cărora le-au prezentat noi metode de înșelăciune în mediul online.

Analiza situațiilor actuale referitoare la siguranța sau nesiguranța online, dar și evaluarea cunoașterii opţiunilor elementare de protecţie online ne arată că procente importante dintre cei care accesează internetul şi în special reţelele de socializare, nu sunt la curent cu existenţa acestora sau nu ştiu cum să le folosească.

O mare parte a populației cunoaște regulile elementare de accesare a internetului în siguranţă. Cu toate acestea, sunt foarte mulți cetățeni care nu le știu sau le neglijează. În contextul în care aceesarea internetului și a aplicațiilor de socializare nu mai sunt activități destinate exclusiv copiilor și tinerilor, victime ale infracționalității online sunt, în ultima perioadă, și persoane vârstnice

. Astfel, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Investigații Criminale au prezentat noile metode de înșelăciune, celor peste 80 de persoane prezente astăzi la Clubul 60+ din Municipiul Bacău.

Polițiștii au prezentat noi modalități de comitere a fraudelor online, respectiv metoda prin asumarea de către bănuiți a identității reprezentanților unor companii, firme de curierat sau bănci cunoscute și determinarea păgubiților să investească în produse sau fonduri de investiții false, prin intermediul unor reclame pe rețelele de socializare.

Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online și promovarea unei investiții care este legată de compania, firma sau banca pe care aceștia pretind că o reprezintă, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Pentru a-i convinge pe oameni să investească, bănuiții folosesc diverse tactici, cum ar fi prezentarea de declarații false, asigurări despre profituri rapide și mari, manipularea emoțională sau presiunea de a lua o decizie rapidă și neîntârziată. Astfel, cetățenii sunt determinați să alimenteze/să investească, prin efectuarea de transferuri bancare, conturile controlate de către bănuiți.

Având în vedere aceste considerente, este important ca cetățenii să fie vigilenți și să cerceteze cu atenție orice oportunitate de investiție înainte de a investi bani reali și, totodată, să fie precauți atunci când sunt contactați de o astfel de persoană și să nu se lase înșelați de promisiunile de îmbogățire rapidă. De asemenea, recomandăm o atenție deosebită la platformele de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt.

Pentru a preveni victimizarea cetățenilor prin acest tip de fraude online, polițiștii băcăuani le recomandă persoanelor să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

* Pentru a vă proteja împotriva fraudelor online, polițiștii recomandă următoarele:

– NU comunicați nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare;

– NU transmiteți date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin link-uri primite pe email sau prin aplicații de mesagerie;

– NU instalați aplicații și NU accesați site-uri sau aplicații la indicațiile persoanelor care vă contactează telefonic sau vă transmit link-uri prin mesaje pe rețele sociale, SMS sau alte tipuri de mesagerie;

– NU răspundeți la mesaje nesolicitate sau neașteptate care vă promit câștiguri nemaivăzute;

– NU accesați pagini web în care să vă introduceți datele personale și nu oferiți informații sau date financiare;

– NU vă logați în aplicația de Internet/Mobile Banking dintr-un link primit prin SMS sau email. Utilizați doar aplicațiile sau platformele oficiale și securizate ale băncii;

– NU răspundeți apelurilor din afara țării, mai ales dacă nu cunoașteți persoane din țările respective;

– Recomandăm tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.

În cazul în care sunteți victima înșelăciunilor online vă sfătuim să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție sau online pe portalul de petiții al Poliției Române, selectând unitatea teritorială de poliție, pe raza căreia domiciliați: https://www.politiaromana.ro/ro/petitii-online. Totodată, puteți accesa https://sigurantaonline.ro/ pentru a recunoaște cele mai frecvente amenințări on-line. #SAFE ONLINE (Comunicat IPJ Bacău)