Friday, March 21, 2025


Recomandările pompierilor băcăuani pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite

Cu ocazia minivacanței prilejuite de Anul Nou, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean Bacău va monitoriza permanent evoluția situației operative…

PublicatCurierulDeStiri , in Actualitate Social , at decembrie 31, 2024

Cu ocazia minivacanței prilejuite de Anul Nou, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Județean Bacău va monitoriza permanent evoluția situației operative din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri suplimentare pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților.

Zilnic, peste 100 de pompieri din cadrul subunităților de intervenție ale ISUJ Bacău vor fi la datorie, pregătiți să intervină pentru stingerea incendiilor, acordarea ajutorului medical de urgență și salvarea persoanelor din medii ostile vieții. De asemenea, reprezentanți din structurile suport ale inspectoratului sunt la permanență, pregătiți să intervină, dacă situația o va impune.

Precizăm faptul că o atenție sporită este acordată prevenirii situațiilor de urgență, astfel că, inspectorii de prevenire desfășoară în continuare controale și instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, pentru înlăturarea și reducerea riscului de manifestare a situațiilor de urgență, acordând prioritate locațiilor unde se preconizează sau se înregistrează un aflux mare de persoane. Respectând principiul continuității și al gradulității, aceste controale se desfășoară periodic, în vederea identificării situațiilor de risc și presupun luarea unor măsuri din ce în ce mai severe, în cazul menţinerii riscului peste nivelurile acceptabile.

Pentru ca trecerea în noul an să nu fie umbrită de producerea unor evenimente nedorite, recomandăm populației să respecte câteva măsuri minime de prevenire a incendiilor:

• Respectarea capacității maxime admisă de persoane în spațiul în care se desfășoară evenimentul.

• Păstrarea căilor de acces și intervenție în caz de incendiu libere și în stare de utilizare optimă.

• Asigurarea modalității de avertizare-alarmare a participanților în cazul producerii unei situații de urgență.

• Asigurarea condițiilor pentru evacuarea în caz de incendiu a participanților, prin:

– existența și afișarea planurilor de evacuare, precum și marcarea în exterior a locurilor de adunare;

– marcarea căilor de evacuare;

– menținerea căilor de evacuare libere și fără diminuarea gabaritului acestora;

– funcționarea iluminatului de securitate pentru evacuare.

• Asigurarea funcționării sistemelor și a instalațiilor de protecție împotriva incendiilor, după caz (hidranți, instalația de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu) care echipează construcțiile și asigurarea marcării acestora.

• Asigurarea accesului la mijloacele tehnice de primă intervenție în caz de incendiu – (stingătoare, hidranții interiori de incendiu).

• Asigurarea funcționării în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și utilitare aferente construcției. În cazul producerii unui incendiu, se va acționa de urgență pentru:

– evacuarea tuturor ocupanților clădirii, precum și a bunurilor importante;

– anunțarea incendiului la numărul unic de urgență 112;

– oprirea gazului metan și a energiei electrice în clădire;

– stingerea, pe cât posibil, a incendiului cu mijloace de primă intervenție.

Ne punem speranța că această perioadă va trece fără situații de urgență de amploare, motiv pentru care dorim să ne revedem cu bine în noul an.

La mulți ani, cu sănătate, bucurii și tot ce vă doriți!