Tuesday, March 25, 2025


Titlul de Cetățean de Onoare post mortem al municipiului Onești pentru dl. Corneliu Cristea

Astăzi, la ora 16,30, la Biblioteca Municipală Radu Rosetti din Onești are loc, înainte de evenimentul cultural muzical programat, debutul…

PublicatCurierul , in Actualitate Cultură și Educație , at martie 7, 2025

Astăzi, la ora 16,30, la Biblioteca Municipală Radu Rosetti din Onești are loc, înainte de evenimentul cultural muzical programat, debutul Stagiunii muzicale 2025 organizată de Primăria Onești cu un concert extraordinar O viață dedicată cântecului – Gică Petrescu 110 , ceremonia de acordare a titlului de Cetățean de Onoare post mortem al Municipiului Onești domnului Corneliu Cristea.

Născut pe 6 ianuarie 1941 în comuna Bucium județul Bacău, Corneliu Cristea a lucrat ca subinginer pe platforma chimiei din Onești, fiind căsătorit și veșnic îndrăgostit de soția sa Dora, avându-l împreună ca fiu pe Cătălin, astăzi medic stomatolog în București.

Pe lângă activitatea profesională, Corneliu Cristea a fost preocupat și de bunăstarea materială și culturală a  oneștenilor, fiind în timp: membru în Consiliu Local al municipiului Onești; președintele și președinte de onoare al subfilialei Onești a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala ”col. Corneliu Chirieș” a județului Bacău; un mare prieten al Bibliotecii „Radu Rosetti” din Onești; un bun colaborator al Clubului Copiilor din Onești; membru activ al Cenaclului ”George Călinescu” din Onești; membru al Asociației culturale „Armonia” din Onești și al Asociației „Clubul Expresia Ideii” – Onești, etc.

Deși a publicat, ca autor, o singură carte de poezii „… de dragoste…” (2020), i-au apărut multe articole în reviste și cotidiene precum „Bacăul eroic”, „Ziarul de Bacău”, „Onești Expres”, acestea fiind încărcate de istorie și simțire patriotică. Alte articole și poezii i-au fost publicate în diferite antologii și broșuri tipărite cu ocazia unor evenimente cultural-istorice zonale de seamă, etc. Multe din textele și articolele sale, pregătite pentru diferite evenimente, au rămas în manuscris.

Plăcându-i mult faptele de vitejie ale înaintașilor, onoarea și uniforma militară, a luptat permanent pentru înnoirea și întărirea cultului pentru Eroilor Neamului. La orice manifestare unde era invitat să participe sau să vorbească, Corneliu Cristea depunea o candelă aprinsă, o floare sau o coroană de flori (cumpărate din banii săi) la monumentele Eroilor Neamului din localitate. I-au fost mai aproape de suflet la Onești: mormântul sublocotenentului erou Ionel Miron din cimitirul bisericii Sf. Nicolae, bustul lui Ștefan cel Mare de la Borzești, Panteonul Eroilor „Regina Maria” de lângă sediul primărie și Obeliscul Eroilor din Primul Război Mondial de pe Calea Mărășești. Vrând să facă mai mult, prin grija și contribuția sa financiară: a reconstituit în piatră bustul sublocotenentului post mortem Gheorghe Donici (din com. Ștefan cel Mare, jud. Bacău); a reușit să așeze, lângă monumentul eroilor din curtea bisericii Sf. Nicolae din Onesti, crucea abandonată a eroului aviator Ioan Guțe, căzut în Primul Război Mondial; a ajutat, de două ori, la refacerea din metal a ciocului cu cruce a vulturului de deasupra Panteonul Eroilor „Regina Maria” din Onești; a realizat și montat placa metalică explicativă a conacului Alecu Aslan, care se află pe fațada clădirii Clubului Copiilor din Onești. (ing. Gheorghe Bogza)

Curriculum Vitae  – Corneliu Cristea

Născut pe 6 ianuarie 1941 în satul Buciumi, comuna Onești, regiunea Bacău;

Școala elementară nr.2 de băieți Târgu Ocna, 1948 – 1955;

Ucenic ceasornicar, între anii 1955-1959, la Cooperativa Munca din Târgu Ocna;

Studii liceale în Târgu Ocna, 1960 – 1962;

Stagiul militar efectuat la Regimentul 13 Artilerie Medgidia, județul Constanța, 1962 – 1964;

Studii liceale serale, Liceul Nr. 2 Onești, 1964 – 1967;

Tehnician Principal Combinatul Petrochimic Borzești, 1969 – 1974;

A urmat cursurile de Subingineri Utilaj Chimic la Facultatea de Mecanică din Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” – Iași, 1971 – 1976;

Din anul 1965 căsătorit cu Minodora Mănăilă având un fiu, Cătălin, astăzi medic stomatolog în București;

1976-1996, a lucrat ca subinginer pe Platforma Petrochimică Borzești, Combinatul Chimic;

Preocupat de bunăstarea materială și culturală a oneștenilor, a fost în timp:

  1. membru în Consiliu Local al municipiului Onești, 1994-1998;
  2. președintele și președinte de onoare al subfilialei Onești a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala ”col. Corneliu Chirieș” a județului Bacău, 1997-2022);
  3. membru al Asociației Culturale „Armonia” din Onești, 1990 – 2017;
  4. membru al Cenaclului literar ”George Călinescu” din Onești, 1996 – 2022;
  5. membru al Asociației „Clubul Expresia Ideii” din Onești, 2015 – 2020;
  6. colaborator permanent al Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești;
  7. colaborator al Clubului Copiilor „Alecu Aslan” din Onești;

A trecut la Domnul la Onești, județul Bacău, în data de 18 martie 2022, după o scurtă și grea suferință.