Friday, July 12, 2024


Mâine va avea loc „Marea Conjuctie”! Fenomenul extrem de rar ar fi explicația pentru „Steaua magilor”! Cum poți vedea acest spectacol unic de la Onești

În ziua solstiţiului de iarnă, atunci când începe iarna astronomică, în data de 21 decembrie 2020 se va produce un…

PublicatCurierul , in Actualitate , at decembrie 20, 2020

În ziua solstiţiului de iarnă, atunci când începe iarna astronomică, în data de 21 decembrie 2020 se va produce un fenomen astronomic rar: conjuncţia Jupiter – Saturn. Această apropiere aparentă a planetelor Jupiter şi Saturn se repetă la 20 de ani. Un eveniment astronomic asemănător cu cel din 21 decembrie 2020  (o conjuncţie foarte apropiată), a avut loc acum 397 de ani, în anul 1623 dar a fost dificil de observat.

Mulți astronomi consideră de asemenea că steaua din Betleem din Biblie, care i-a ghidat pe cei 3 magi, ar fi putut fi tot o mare conjuncție între Jupiter și Saturn. După cum explică Enciclopedia Britanică, mai multe conjuncții au avut loc „în decurs de 10 ani de la punctul cronologic luat acum ca începutul erei creștine”.

Pe de altă parte, steaua din Betleem ar fi putut fi, de asemenea, o conjuncție între Venus și Jupiter. 

 În 21 decembrie dacă cerul va fi senin, privind spre orizontul sud – vestic cu ochiul liber la scurt timp după apusul Soarelui, cele două planete se vor observa ca un singur astru. Planetele vor fi separate doar de 6 minute arc (0,1°). Folosind un instrument astronomic vom fi cu adevărat surprinşi: cele două planete se vor afla în același câmp vizual. Vom observa discurile celor două planete şi cei mai mari sateliţi naturali ai acestora.

 În data de 21 decembrie 2020, în Bacău, Soarele apune la ora 16:27. Pentru a  observa această conjuncție trebuie să găsim un loc cu un orizont  sud – vestic cât mai liber. La o oră de la apusul Soarelui, planetele Jupiter şi Saturn se vor afla la doar 15° deasupra orizontului. O astfel de conjuncție se produce foarte rar, datorită perioadelor necesare celor două planete pentru a orbită în jurul Soarelui. Planeta Saturn finalizează mai lent o orbită în jurul Soarelui în 29,5 ani tereștri, iar planeta Jupiter, mai rapid, în 12 ani.  Următoarea conjuncție la fel de apropiată ca cea de anul acesta va avea loc în anul 2080.