Wednesday, August 17, 2022


85 de ani de la nașterea actriței Stela Popescu

Actrița Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935, în Bsarabia, la Slobozia-Hodorogea. Pentru că astăzi se împlinesc 85 de…

PublicatCurieruldeOnesti , in Cultură și Educație , at decembrie 21, 2020 Etichete: ,

Actrița Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935, în Bsarabia, la Slobozia-Hodorogea. Pentru că astăzi se împlinesc 85 de ani de la nașterea actriței, Agerpres a pregătit un material dedicat acesteia.

Stela Popescu –  nume de referinţă pentru teatru şi cinematografie, dar cu precădere pentru spectacolul de revistă – s-a născut într-o familie de învăţători. În 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu fiica, în România, la Braşov.

”Eu, până la 7 ani, am stat în Basarabia, era război. (…) Mama m-a vrut toată viaţa cochetă şi delicată, dar niciodată n-am fost aşa, doar aparent. Eu sunt un băieţoi şi acum. Îmi făcea păpuşi din cârpă, le umplea cu tărâţe sau cu lână, le făcea frumos, cu cozi, cu sprâncene, mă jucam o zi apoi jucam fotbal cu ele, că minge nu aveam. Câteodată îmi zicea mama: ‘Fată, parcă eşti smulsă de gâşte, eu am fost aşa de cochetă, am fost şi regina balului’… De-aia nu voia să mă fac artistă. ‘Cum să te faci artistă? Tu să pui nişte cizme de cauciuc, îţi dau o pufoaică pe tine şi la drum, te dau la silvicultură, ca să fie clar’… aşa îmi spunea”, mărturisea actriţa într-un interviu acordat AGERPRES în ianuarie 2015.

În 1953, Stela Popescu a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limba Rusă ”Maxim Gorki”, la care a renunţat după un an şi jumătate, când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continuat să susţină spectacole de teatru, potrivit site-ului www.teatrultanase.ro.

La sfârşitul facultăţii, în 1960, a debutat la Studioul ”Casandra”, în spectacolul de diplomă ”Nu-i întotdeauna praznic”, de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea. A fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an. Din 1963 până în 1969 a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, artista a părăsit Revista şi s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a împiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent.

A prezentat, împreună cu actorul Iurie Darie, prima ediţie a Festivalului Cerbul de Aur de la Braşov, în 1968.

În paralel, a susţinut şi o colaborare cu Revista Românească, interpretând texte scrise de Mihai Maximilian, cu care s-a căsătorit în 1969. Totodată, a jucat în seria de spectacole „Boema” de la grădina cu acelaşi nume, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă (la Grădina Boema). La Teatrul de Comedie a jucat din 1969 până în 1993, unde a făcut parte din distribuţia unor spectacole de succes, precum: ”Preşul”, ”Turnul de fildeş”, ”Mutter Courage”, ”Trei surori”, ”Peţitoarea”, ”Plicul”.

A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu. În anii 1971-1979 a făcut un cuplul memorabil, pe scenă şi la televiziune, cu actorul Ştefan Bănică.

În 1993 a revenit la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a lucrat până la sfârşitul vieţii. Longevivul cuplu umoristic Stela – Arşinel, care a început colaborarea în 1979, a fost garanţia umorului de calitate, pe textele scenetelor semnate de Mihai Maximilian.

În luna mai 2009, actriţa Stela Popescu a primit titlul de „regina comediei” din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, cu ocazia unui spectacol de excepţie, musicalul ”O noapte furtunoasă”, prezentat în turneu în Israel de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti. Actriţa a primit Premiul de excelenţă la Gala Comediei Româneşti festCo 2011 (17 iunie), desfăşurată la Teatrul de Comedie.

Chiar şi după atâţia ani carieră artistică încununată de succes, actriţa mărturisea că avea mereu emoţii înainte de a urca pe scenă.

La 14 decembrie 2011, Stela Popescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului pentru întreaga carieră.

Preşedinţia României i-a conferit artistei Stela Popescu, la 7 februarie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”. În 2002 a obţinut, alături de Alexandru Arşinel, premiul special pentru teatru de revistă al UNITER. Actriţa a primit Premiul de Excelenţă, oferit de Uniunea Criticilor Muzicali şi Forumul Muzical Român – revista Melos, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor criticii muzicale pe 2006.

Totodată, Stela Popescu a primit decoraţia Ordinul Nihil Sine Deo în septembrie 2013.

Sursa: Agerpres.ro