Monday, July 15, 2024


Comemorăm 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989

„Să nu uităm niciodată că, într-o zi ca aceasta de azi, acum 31 de ani – la 22 decembrie 1989,…

PublicatCurierul , in Actualitate , at decembrie 22, 2020

„Să nu uităm niciodată că, într-o zi ca aceasta de azi, acum 31 de ani – la 22 decembrie 1989, România a revenit prin jertfă la democrație şi libertate. Veşnică amintire şi recunoştință !”- este mesajul primarului, Laurențiu Neghinā.
 
În decembrie 2020, marcăm comemorarea a 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, declanșate de revoltele din Timișoara, care au continuat mai târziu în toate părțile țării și au culminat cu o revoluție anti-totalitară în București, care a condus la căderea regimului comunist și la instaurarea democrației.

Această revoluție a reprezentat trecerea poporului român la libertate și statul de drept, eveniment care a dus în mod tragic la pierderea a 1142 de vieți omenești, la rănirea gravă a 3138 de persoane și la detenția ilegală și torturarea a peste 760 de persoane.

Revoluția română din decembrie 1989 a fost cea mai violentă dintre toate revoltele care au condus la căderea comunismului în statele din spatele Cortinei de Fier iar sacrificiul cetățenilor români care au înfruntat cu curaj gloanțele au deschis drumul țării către NATO, Uniunea Europeană și lumea democratică, de care România fusese desprinsă după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva voinței poporului român.

Din nefericire, chiar și după atât de mulți ani, nici victimele și nici moștenitorii lor nu au aflat adevărul despre circumstanțele exacte ale acestor tragedii.