Saturday, December 3, 2022


SONDAJ – Ce fac românii anul acesta de sărbători

Potrivit unui sondaj realizat de IRES, jumătate dintre români au susținut că pandemia de coronavirus le-a stricat planurile pentru sărbătorile…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at decembrie 23, 2020 Etichete: , ,

Potrivit unui sondaj realizat de IRES, jumătate dintre români au susținut că pandemia de coronavirus le-a stricat planurile pentru sărbătorile de iarnă. Cu toate acestea nu renunță la tradițiile de Crăciun. Cadou, cei mai mulți, își doresc de data aceasta sănătate și să treacă această pandemiei. În ceea ce privește Revelionul, mai bine de jumătate dintre participanții la sondaj, spun că îl vor petrece acasă.

85% dintre români spun că vor prepara un meniu special de Crăciun, iar 84% vor împodobi bradul, potrivit sondajului. 6 din 10 români vor primi și anul acesta colindători, 42% vor merge la biserică și 26% vor avea musafiri. 7% spun că vor merge la colindat la familie sau la prieteni, după cum citează din sondaj Digi24.ro.

65% dintre ce chestionați spun că vor petrece Crăciunul acasă, doar cu persoanele care locuiesc în aceeași gospodărie. Un sfert vor primi în vizită prieteni sau rude, iar 5% spun că vor merge ei în vizită. Este vorba cu precădere despre tineri între 18 și 35 de ani și persoanele cu studii superioare. Pe de altă parte, 7% dintre respondenți vor petrece Crăciunul singuri. Aici, cea mai ridicată proporție este cea a vârstnicilor peste 65 de ani.

pentru cadourile de Crăciun românii se îndreaptă spre supermarket sau hypermarket (35%), dar și spre magazinele online (31%) sau mall-uri (28%). Aproape 1 din 5 români cumpără cadouri de la magazine mici sau magazine de cartier și doar 6% direct de la micii producători sau de la business-uri locale.

În cea ce privește dorințele pentru acest Crăciun, 1 din 10 români spune că își dorește sănătate sau să dispară pandemia. 1 din 5 români nu știu sau nu doresc să răspundă la întrebarea legată de cadoul de Crăciun pe care ar prefera să îl primească în acest an., iar 15% spun că nu doresc nimic.

Alte cadouri preferate de către români sunt: îmbrăcăminte (6%), parfum (5%), telefon (5%), ceas (4%), diverse electrocasnice (3%) sau un autoturism (3%).

1 din 2 români spune că pandemia de COVID-19 i-a afectat planurile pentru Crăciunul din acest an, iar 43% dintre participanții la studiu susțin că le-au fost afectate planurile pentru Revelion.