Monday, January 30, 2023


Despăgubirile pentru pagubele provocate de sălbăticiuni se dau de Agenția de Mediu. Unde se depun cererile de despăgubire

Despăgubirile pentru pagubele provocate de animale sălbatice vor fi achitate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM). Pentru plata acestora,…

PublicatCurierul , in Actualitate Comunicate Economie , at ianuarie 19, 2023

Despăgubirile pentru pagubele provocate de animale sălbatice vor fi achitate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM). Pentru plata acestora, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a alocat 8.000.000 de lei, în 2023, se arată într-un comunicat de presă al ANPM.

Începând din acest an, Guvernul a stabilit prin HG nr. 3/ 2023 o nouă modalitate de acordare a despăgubirilor, pentru pagubele provocate de animalele sălbatice, proprietarilor de animale sau de culturi agricole, respectiv, de gospodării.

Cei afectați trebuie să depună cererile de despăgubire la primăria din unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia a avut loc incidentul, iar deciziile de despăgubire și plata sumelor stabilite de comisia de constatare revin Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Alocarea bugetară pentru aceste despăgubiri este cea mai mare de până acum: 8.000.000 de lei.

Dacă în cazul atacurilor asupra oamenilor și eventualelor răni sau decese cauzate de animale sălbatice, despăgubirile se vor aloca prin ordinul Ministrului Mediului, în situația pagubelor produse culturilor agricole, silvice, animalelor domestice și autovehiculelor, în urma accidentelor de circulaţie şi persoanelor fizice, de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, despăgubirile se acordă de către ANPM, în baza deciziei unei comisii întrunite la nivel local.