Saturday, September 30, 2023


Suprafața selenară este mai plină de cratere decât se credea inițial. Ce înseamnă descoperirea a 100.000 de noi cratere pe Lună

Folosind module de inteligență artificială, cercetătorii au estimat că ar exista peste alte 100.000 de cratere necunoscute pe suprafața selenară…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at decembrie 26, 2020

Folosind module de inteligență artificială, cercetătorii au estimat că ar exista peste alte 100.000 de cratere necunoscute pe suprafața selenară care ar putea să dezvăluie noi informații despre istoria sistemului solar și despre cum s-au format planetele.

Craterele lunare s-au format prin impactul meteoriților și asteroizilor cu suprafața astrului. Asemeni fosilelor de pe Pământ, craterele pot fi surse de informații cu privire la istoria sistemului solar și pot oferi noi indicii cu privire la felul în care s-au format planetele.

Într-o cercetare publicată, marți, în jurnalul Nature Communications, cercetătorii din China estimează că peste 100.000 de cratere ar exista pe Lună, pe lângă cele deja cunoscute, estimate la 9.137 de Uniunea Astronomică Internațională.

Pe Lună nu avem nici atmosferă, nici apă și nici activitate tectonică, cele trei forțe principale care erodează suprafața terestră și care fac în așa fel încât doar cele mai recente impacturi de asteroizi să rămână vizibile. Pe Lună, deci, rămân vizibile orice urme – până și amprentele pașilor astronauților care au călcat prima oară pe astru acum 51 de ani sunt încă vizibile.

Conform Institutului Planetar Lunar, aproximativ 80% din suprafața terestră este veche de mai puțin de 200 de milioane de ani, în timp ce peste 99% din cea selenară este veche de peste 3 milairde de ani.

Astfel, având în vedere vechimea extraordinară a craterelor lunare, ele ne pot da informații importante despre vechimea Pământului și despre felul în care a evoluat planeta noastră de-a lungul miliardelor de ani de existență.

Sursa: Digi24.ro