Friday, June 18, 2021


De ce au fost impuse la plata gunoiului apartamentele nelocuite? Cum argumentează primarul Neghină

“În urma analizei plăților pe care urmează sa le facă Primăria Municipiului Onesti către ADIS, pentru ridicarea gunoiului de pe…

PublicatCurierul , in Actualitate , at decembrie 30, 2020

“În urma analizei plăților pe care urmează sa le facă Primăria Municipiului Onesti către ADIS, pentru ridicarea gunoiului de pe teritoriul orasului nostru pentru anul 2021, in raport cu ce urmează a fi încasat de la populație s-a constatat un deficit de 1.000.000 lei, bani pe care i-am alocat de la bugetul primăriei transformând taxa de habitat in taxa de salubrizare.
În alta ordine de idei Primăria Onesti trebuie sa recupereze in anul 2021 suma de 700.000 lei aferentă anului 2020, când fosta administrație din motive probabil electorale nu a impus-o la platā si nici nu a căutat soluții pentru a o acoperi.
Pentru recuperarea acestei sume am identificat doua posibilități:

1. Sā creștem taxa cu 30% pentru locuitorii Oneștiului, buni platnici care au ales sa se declare.
2. Sā impunem la plata o persoana pentru fiecare apartament declarat nelocuit din Onesti.
Prima varianta mi s-a părut total nedreaptā, fapt pentru care am optat pentru a doua soluție motivat de faptul cā s-a constatat, atât în perioada sărbătorilor pascale și de iarnā, cât și in lunile iulie și august, când cei mai mulți care lucrează in străinătate se întorc acasă, o creștere de peste 25% a cantității de gunoi ridicată de pe teritoriul Oneștiului.
Întrucât aproape nimeni nu își declarā revenirea in tarā, cu scopul de a fi impuși la plata gunoiului, am decis cu susținerea majoritatii Consiliului Local sa adoptam aceastā a doua măsură..
Vreau sā menționez, de asemenea, cā înainte cu o săptămâna de adoptarea taxelor, am convocat o ședința de consiliu consultativa in care am prezentat situația in care ne aflam și am cerut consilierilor sa vina cu soluții. Consilierii liberali și sociali democrați au cerut un răgaz de trei zile pentru a depune la secretariatul primăriei propuneri pentru rezolvarea problemei mai sus menționate.
Pe lângă faptul cā, depunerea de propuneri a rămas la stadiul de “vorbe în vânt”, în ședința de adoptare a taxelor pentru anul 2021, singura grijā a liberalilor a fost sa reducă taxele pentru proprietățile ce aparțin persoanele înstărite, neîndreptându-si, sub nicio formā, atenția asupra oamenilor simpli, de la bloc.
De remarcat este, de asemenea, faptul cā la nivel de Onesti, din 22.000 de locuințe, 7.000 sunt declarate nelocuite.” a declarat primarul municipiului Onești, Laurentiu Neghinā pentru Curierul de Onesti.