Friday, June 18, 2021


De la 1 ianuarie, gunoiul se colectează separat pentru deșeurile biodegradabile. Ce amenzi vor fi dacă se încalcă regula

De la 1 ianuarie vom fi obligaţi să colectăm separat deşeurile bio-degradabile, precum fructele şi legumele alterate aşa cum se…

PublicatCurierul , in Actualitate , at decembrie 31, 2020

De la 1 ianuarie vom fi obligaţi să colectăm separat deşeurile bio-degradabile, precum fructele şi legumele alterate aşa cum se întâmplă acum, în unele locuri, cu hârtia şi plasticul.

Primăriile trebuie să pună la dispoziţia oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi ca să le transforme, ulterior, în compost pentru agricultură. Cei care nu respectă legea îşi pot pregăti de pe acum banii, pentru amenzi.

De la 1 ianuarie, vom fi obligaţi să colectăm separat resturile alimentare şi vegetale. Cetățenii care nu respectă legea pot fi amendați cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar firmele cu până la 20.000 lei.

Pentru a respecta cu adevărat legea, în fiecare casă trebuie să existe mai multe recipiente pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Unul pentru acele deşeuri care NU se mai pot recicla: de la şervete şi scutece, până la ambalaje murdare sau veselă de unică folosinţă.Şi încă un coş pentru deşeurile biodegradabile, care pot fi refolosite. Este vorba despre toate resturile alimentare generate zilnic în fiecare familie: fructe, legume, coji de cartofi şi de ouă, dar şi cenuşă şi rumeguş pentru cei care locuiesc la case. Toate vor fi depozitate într-un recipient separat, folosit mai târziu pentru compost.

Teoretic, ar trebui să aveţi coşuri separate şi pentru ambalajele din hârtie sau plastic. Acolo unde primăriile sau firmele de salubritate nu colectează aceste deşeuri separat, taxa de gunoi e mai mare.