Friday, June 18, 2021


Actorul Florin Piersic împlinește 85 de ani

Astăzi, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români își serbează ziua de naștere. Actorul Florin Piersic s-a născut pe 27…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate Cultură și Educație , at ianuarie 27, 2021

Astăzi, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români își serbează ziua de naștere. Actorul Florin Piersic s-a născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj. A absolvit Liceul de băieți nr. 3 din Cluj, apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957, fiind coleg de generaţie cu artişti precum Leopoldina Bălănuţă, Ioana Bulcă, Ica Matache, Lucia Mara, Dumitru Furdui, Cosma Braşoveanu.

De-a lungul carierei sale a jucat în numeroase piese de teatru și filme. Florin Piersic are o bogată activitate în filmul românesc, jucând peste 55 de pelicule.  Debutul în film s-a produs cu „Ciulinii Bărăganului”, în 1957.

Rolurile sale celebre din filme rămân cele de haiduci. Cel mai cunoscut și îndrăgit rol, cu care se uidentifică în conștiința publicului, este Mărgelatu.

În 2009, a lansat albumul muzical ”Hoinărind printre amintiri”, care cuprinde zece piese compuse de Dan Iagnov, toate cântate de marele actor. Titlul albumului a fost şi titlul spectacolului-omagiu, din 2010, când Florin Piersic a fost sărbătorit pe scena Sălii Palatului din Capitală, la împlinirea a peste 50 de ani dedicaţi scenei şi cinematografiei româneşti.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. La 30 mai 2002 a fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”, iar în ianuarie 2016 a primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer, „în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susţinute pe cele mai importante scene din ţară, pentru dragostea, înţelegerea şi talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale şi cinematografice şi a tinerelor talente”.

Actorului Florin Piersic i-a fost acordat, pe parcursul anilor, titlul de ”Cetăţean de Onoare” al mai multor oraşe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, Bucureşti şi Galaţi.

În 2013 publicul oneștean a avut bucuria să îl vadă jucând pe scena Cinematografului Capitol, alături de Medeea Marinescu, în piesa ”Străini în noapte”.

Dacă în anii trecuți actorul Florin Piersic își serba ziua de naștere pe scena, anul acesta, din cauza restricțiilor, nu este posibil acest lucru. Cu toate acestea el a trimis un mesaj emoționant și optimist de ziua lui, promițând un spectacol extraordinar în 2022, când va împlini 86 de ani.

”Anul ăsta este anul Vărsătorului, așa că sunt convins că ne așteapta lucruri minunate, numai să trecem odată de perioada asta nefericită.

VĂ ROG să aveți grijă de voi și de cei din jurul vostru. Fiți buni unii cu alții și la anul, facem o sărbătorire și pentru 85 și pentru 86 la un loc! E o promisiune!
Vă pup cu dragoste!”, a scris actorul pe contul său de Facebook.

Sursa foto: Google