Saturday, September 7, 2024


Românii au rămas cu zile de concediu neluate din cauza pandemiei. Zilele de concediu restante se pot recupera în următoarele 18 luni

Vacanţele anulate din cauza pandemiei i-au făcut pe mulţi români să rămână cu concediile neluate. Mulţi au tot aşteptat să…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at ianuarie 30, 2021

Vacanţele anulate din cauza pandemiei i-au făcut pe mulţi români să rămână cu concediile neluate. Mulţi au tot aşteptat să se ridice restricţiile, însă toate planurile au căzut rând pe rând.

Specialiştii avertizează ca perioade lungi de muncă, fără o pauză în care să schimbăm ritmul şi mediul, pot duce la episoade de depresie, şi oboseală.

Datele oficiale confirmă că după carantina din primăvară şi restricţiile impuse în toate statele, oamenii au renunţat la concedii.

Potrivit Eurostat, în primele trei trimestre ale lui 2020, angajaţii din România, Bulgaria sau Malta au lipsit cel mai puţin de la birou, ca urmare a concediilor medicale sau de odihnă. La polul opus sunt cei din Suedia, Franţa sau Austria.

În mod excepțional, în 2020, vârful cu cei mai puțini angajaţi la muncă a fost atins în luna aprilie, când 47,5 milioane de angajați nu au lucrat, din cauza carantinei instituite în majoritatea statelor membre. Numărul este cu 33,6 milioane persoane peste media înregistrată în ultimii cinci ani. Atenţie, vorbim însă de un concediu forţat, cum e şi şomajul tehnic, şi nu de obişnuita vacanţă de vară pe care o aşteptam tot anul.

Specialiştii avertizează însă că perioadele lungi de muncă pot duce la epuizare. Fenomenul este cunoscut sub numele de burnout sau sindromul muncii în exces.

Zilele de concediu restante se pot recupera în următoarele 18 luni. Potrivit legii, banii aferenţi zilelor de concediu restante se dau doar la încetarea contractului individual de muncă.