Monday, July 26, 2021


Consumatorii casnici vor plăti preţul de serviciu universal pentru electricitatea consumată în luna ianuarie, urmând ca factura să fie regularizată ulterior

Consumatorii casnici vor plăti preţul de serviciu universal pentru electricitatea consumată în luna ianuarie, urmând ca factura să fie regularizată…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 3, 2021

Consumatorii casnici vor plăti preţul de serviciu universal pentru electricitatea consumată în luna ianuarie, urmând ca factura să fie regularizată ulterior de furnizorul fiecăruia, au declarat, astăzi, surse din sectorul energetic.

Aceasta deoarece ordinul ANRE nr. 5/2021, care prevede că energia va fi facturată la cea mai mică ofertă a furnizorului din zona respectivă, a intrat în vigoare după perioada în care s-au emis cele mai multe facturi pe ianuarie.

Informaţia a fost confirmată, pentru Agerpres de reprezentanţii ANRE.

‘Acest lucru este valabil doar pentru facturile emise înainte de 20 ianuarie şi este posibil să se regularizeze în februarie. Toate facturile emise după ordinul 5, adică după 20 ianuarie, trebuie emise cu discountul la care s-au angajat furnizorii’, au spus responsabilii ANRE.

Potrivit acestora, facturile următoare vor conţine preţul de serviciu universal şi discountul oferit de fiecare furnizor.

‘Acest discount va trebui evidenţiat separat în factură, va trebui trecut într-o linie sau rubrică diferită’, au subliniat reprezentanţii reglementatorului.

De asemenea, Silvia Vlăsceanu, directorul general al Federaţiei Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a arătat, pentru AGERPRES, că nu toate facturile se emit într-o singură zi, când ai milioane de clienţi, iar cele trimise până în 20 ianuarie conţin o parte din consumul pe decembrie, la preţ reglementat, şi o parte din consumul pe ianuarie, la preţ de serviciu universal.

‘Discountul este posibil să apară în următoarea factură, în funcţie de sistemul informatic al fiecărui furnizor, iar factura pe ianuarie va fi regularizată’, a explicat reprezentanta companiilor de energie.

Ea a precizat, de asemenea, că şi următoarele facturi vor fi emise la preţ de serviciu universal, cu un discount care va fi evidenţiat separat în factură, în funcţie de ofertele fiecărui furnizor în parte.