Amenzi drastice pentru persoanele care abandonează câini sau alte animale pe domeniul public. Nu vor scapa de amenzi nici cei care vor refuza microciparea sau sterilizarea câinilor
Primăria municipiului Onesti prin societatea DPP va asigura gratuit microciparea și sterilizarea câinilor cu stăpân. Practic, tot ceea ce va…
Primăria municipiului Onesti prin societatea DPP va asigura gratuit microciparea și sterilizarea câinilor cu stăpân. Practic, tot ceea ce va trebui sa facă proprietarul patrupedului este sa sune la un număr de telefon ce va fi pus la dispoziție de municipalitate, iar angajații DPP vor prelua cainele și se vor ocupa de toate procedurile necesare și apoi îl vor înapoi deținătorului.
Aceste măsuri și multe altele fac parte din Regulamentul privind întreţinerea şi circulaţia câinilor cu stăpân în municipiul Onești ce se afla timp de 30 de zile în consultare publica, pe site-ul primăriei, urmând ca apoi sa fie aprobat în cadrul ședinței Consiliului Local
Unul din motivele care au stat la baza elaborării acestui regulament o reprezintă înmulţirea necontrolată a câinilor fără stăpân, dar şi deţinerea animalelor de companie fără ca acestea sa fie înregistrate și sterilizate.
Cu toate că, au fost luate măsuri repetate pentru capturarea câinilor fără stăpân şi transportul acestora în adăpostul public autorizat, nu se observă o scădere substanţială a numărului lor, existând în continuare riscuri pentru sănătatea cetăţenilor.
De asemenea, elaborarea unor reglementări privind întreţinerea şi circulaţia câinilor cu stăpân este necesară pentru preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice pe raza municipiului și protejarea sănătății cetățenilor în acord cu reglementările legale privind protecția animalelor de companie.
Iata câteva măsuri ce fac parte din regulament:
„Art. 5 – În locurile publice de pe teritoriul municipiul Onești nu este permis accesul câinilor de rasă comună sau a metișilor câinilor de rasă care nu sunt sterilizați. Prin excepție, câinii de rasă comună și metișii care pot rămâne nesterilizați prevăzuți la art. 4 pot avea acces în spațiile publice numai dacă sunt ținuți în lesă ori într-un dispozitiv similar.
Art. 6 – Apartenența câinelui la o rasă poate fi probată și recunoscută numai în baza unui document de tip „pedigree” emis sau recunoscut de către Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, care atestă genealogia animalului sau apartenența la o rasă pe baza caracterelor morfologice.
Art. 7 – În municipiul Onești este interzisă deținerea câinilor care nu au implantat un microcip care să permită identificarea animalului și a proprietarului acestuia, conform normelor legale în vigoare.
Art. 8 – Deținătorii de câini au obligația să efectueze toate acțiunile sanitar-veterinare pevăzute de legislația în vigoare, cum ar fi vaccinarea periodică, urmând ca mențiunile specifice să fie înscrise în carnetul de sănătate al câinelui.
Art. 9 – Deținătorii de câini au obligația de a avea carnet de sănătate pentru fiecare animal și de a purta asupra lor acest document de fiecare dată când ies cu câinele în spațiile publice din municipiul Onești.”
Persoanele pot consulta Regulamentul privind întreţinerea şi circulaţia câinilor cu stăpân în municipiul Onești pe site-ul instituției,www. onesti.ro și pot aduce în teren de 30 de zile propuneri de îmbunătățire sau corectare a actualului proiect.
Primarul Municipiului Onesti, Laurențiu Neghina a declarat pentru publicația noastră ca: Prin adoptarea acestui regulament speram sa nu mai existe caini abandonati pe străzile din Onești. Se dorește înlăturarea cauzei și nu a efectului.”
Edilul a mai precizat ca a fost demarată și procedura de extindere a adăpostului de câini pentru a putea găzdui 1000 de patrupede, fata de 600, în prezent.
Regulamentul poate fi consultat AICI