Friday, June 14, 2024


De ce Ministerul Sănătății respinge maștile cu supapā abia acum

Măștile cu supapă care se găsesc pe piața din România nu sunt recomandate de Ministerul Sănătății pentru protejarea în perioada…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 18, 2021

Măștile cu supapă care se găsesc pe piața din România nu sunt recomandate de Ministerul Sănătății pentru protejarea în perioada pandemiei. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook, care spune că aceste măștile „cu aerisire” permit trecerea virusului.

O mască cu supapă costă în jur 10 lei și se găsește de cumpărat pe internet, unde există și în varianta pentru copii. De ce abia acum arată Ministerul Sănătății că acest tip de mască nu este bun în contextul pandemiei de coronavirus?

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, susține într-un răspuns pentru Europa Liberă că recomandarea a fost făcută după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor al Statelor Unite au făcut deja acest lucru.

Ministerul Sănătății recomandă, la rândul său, să nu fie folosite măștile cu supapă ca măsură de prevenție a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. Supapa protejează unilateral, persoana care o poartă este protejată de infecție, dar nu îi poate proteja pe cei din jur în cazul în care această persoană este infectată”, spune Bogdan Oprea.

Pe site-ul OMS recomandarea privind nepurtarea măștilor cu supapă a fost postată la 1 decembrie 2020.

Sursa: România.europalibera.org