Friday, June 14, 2024


Primăria Bacău vrea sa se împrumute de la populație pentru stingerea creditelor mai vechi

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, vrea să împrumute de la populație 160 de milioane de lei. Pentru aceasta,…

PublicatCurierul , in Actualitate , at februarie 19, 2021

Primarul municipiului Bacău, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, vrea să împrumute de la populație 160 de milioane de lei. Pentru aceasta, municipalitatea pregătește o emisiune de obligațiuni municipale, cu răscumpărarea în etape, la cel mult 15 ani, scrie www.zdbc.r

Primarul Stanciu Viziteu propune Consiliului Local un proiect de hotărâre, pentru finanțarea printr-o emisiune de obligațiuni a datoriilor actuale.

„Finanțarea prin emisiune de obligaţiuni înseamnă profit pentru cetăţeni, deoarece dobânzile pe care le va plăti municipalitatea vor putea ajunge direct la cetătenii care investesc în obligațiuni, și nu la băncile comerciale, ca în cazul împrumuturilor bancare. Rambursarea capitalului împrumutat în rate egale pe perioada de maturitate va consacra echitatea între generații, respectiv principiul conform căruia «cei care beneficiază de un proiect trebuie să plătească pentru el». Ţinând cont de faptul că bugetul local nu dispune de fondurile necesare pentru refinanțarea datoriei publice, este necesară optimizarea serviciului datoriei publice prin utilizarea eficienta a resurselor fmanciare și minimizarea costurilor finanțării”, se arată în proiectul inițiat de Stanciu-Viziteu.

Suma de care ar fi nevoie primarul Bacăului pentru planurile sale este 160 de milioane de lei, iar maturitatea obligațiunilor ar fi de maximum 15 ani, la o dobândă de circa 4,5%.