Thursday, July 29, 2021


Federațiile din Educație cer Ministerului Sănătății să elimine masca la orele de sport

Fără mască de protecţie la orele de sport. „Sunt copii care au leşinat”, acuză sindicaliştii din Educaţie, care cer o…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 3, 2021

Fără mască de protecţie la orele de sport. „Sunt copii care au leşinat”, acuză sindicaliştii din Educaţie, care cer o decizie urgentă. Însă medicii rămân precauţi şi recomandă purtarea măştii în interior

SIMION HĂNCESCU, președintele FSLI: „Din țară am exemple concrete, elevi care au leșinat. E adevărat că atunci când discutăm de a merge la ora de sport până la terenul de sport sau la vestiare sau înapoi de la sala de sport în sala de clasă, da, să poarte mască, dar efectiv în timpul orei este absurd ca să stea cu masca pe față”.

IULIAN CRISTACHE, președintele Asociației Federațiilor de Părinți din România: „Într-adevăr, ordinul comun nu obligă, există doar noțiunea de recomandare. Dar profesorii de sport sunt reticenți, astfel încât să nu intre în vreun conflict cu părinții și atunci preferă să folosească această mască”.

Medicii spun că se poate renunța la masca de protecție, doar la ora de sport din aer liber. În interior masca trebuie purtată.

MIHAI CRAIU, medic primar pediatru, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului: „Știm sigur că la orele de sport, cantitatea de aerosoli pe care o eliminăm prin actul respirator crește de 50 până la 100 de ori. De aceea, un copil bolnav, aparent sănătos pentru că nu are simptome, dacă participă la ora de sport fără mască într-o sală închisă, poate să-și îmbolnăvească și colegii și profesorul”.

Sunt două soluții, cred specialiștii din sănătate: ore de sport afară și fără mască sau în interior, cu mască, și cu efort minim. În alte țări din Europa, abordările legate de purtarea măștii de protecție sunt diferite. În Austria, Belgia, Bulgaria, Suedia sau Finlanda, spre exemplu, masca de protecție nu este obligatorie la orele de sport. În Franța, orele de educație fizică și sport se pot organiza doar în aer liber și nu este obligatorie masca. Iar o altă abordare vine din Cehia, acolo unde orele de sport au fost suspendate.

Ministerul Educației susține eliminarea măștii.

SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației: „Îmi exprim speranța că nu vom avea accidente generate de posibilitatea redusă de oxigenare în timpul orelor de educație fizică”.