Friday, June 18, 2021


Poliția Română a publicat raportul din cazul dublei crime de la Onești.Concluziile anchetei interne

Împuternicitul adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, Florentin Brăcea, a declarat, joi, că poliţiştii care au intervenit în cazul…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 12, 2021

Împuternicitul adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, Florentin Brăcea, a declarat, joi, că poliţiştii care au intervenit în cazul Oneşti nu ştiau că autorul crimelor avea antecedente penale.

‘O primă concluzie a anchetei – poliţiştii care au intervenit nu au documentat profilul autorului cu privire la existenţa antecedentelor penale, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia şi nici referitor la ameninţările transmise anterior comiterii faptelor’, a spus Brăcea într-o declaraţie de presă la sediul IGPR.

El a adăugat că datele care au fost transmise către IGPR au fost incomplete, eronate şi transmise cu întârziere de către poliţiştii din Oneşti.

‘De asemenea, modul de relaţionare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos. Întrucât informaţiile pe care le avea coordonatorul acţiunii nu au ajuns şi la şeful echipei de intervenţie sau la negociator, respectiv negociatorul nu a fost informat despre dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 şi astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta’, a spus Brăcea.

În plus, nu s-au luat în considerare plângerile făcute la adresa suspectului şi faptul că acesta mai comisese infracţiuni cu violenţă, una chiar în cursul anului 2021.

‘Adjunctul inspectorului de poliţie judeţean Bacău, deşi avea toate datele necesare pentru evaluarea gravităţii situaţiei de risc, nu s-a deplasat la faţa locului în vederea coordonării acţiunii – a ajuns acolo în jurul orei 17,50’, a arătat Brăcea.

Pe 1 martie, un bărbat de 68 ani a sechestrat doi muncitori într-un apartament din Oneşti, după care a anunţat la 112 că îi va omorî. La faţa locului au venit forţele de ordine şi un negociator care a încercat, mai multe ore, să îl determine pe bărbat să nu recurgă la faptă.

Bărbatul i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, moment în care forţele de ordine au intrat în apartament şi l-au împuşcat pe agresor. Una dintre victime a fost declarată decedată la faţa locului iar a doua a murit la spital.

Agresorul a fost internat în spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Apartamentul în care s-au comis crimele fusese al agresorului şi acum se afla în proprietatea Chimcomplex, în urma unei executări silite.

Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor calificat.

În urma incidentului, conducerea Poliţiei Române a dispus ca o echipă de specialişti, condusă de adjunctul inspectorului general al Poliţiei Române, chestor de poliţie Florentin Bracea, să se deplaseze de urgenţă în judeţul Bacău, pentru a verifica modul de intervenţie la eveniment.