Saturday, October 1, 2022


În România, un manager de fermă din trei este femeie. Suntem în topul clasamentului european

Mai mult de o treime dintre managerii de ferme din România sunt femei. Suntem a treia țară din UE din acest punct…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at martie 16, 2021

Mai mult de o treime dintre managerii de ferme din România sunt femei. Suntem a treia țară din UE din acest punct de vedere, după Lituania și Letonia.

Numărul de femei în agricultură a crescut încet în ultimii ani, iar cele mai recente date Eurostat sugerează că, în medie, 29% din fermele din UE sunt gestionate de o femeie. Diferențele sunt însă considerabile între țări și variază de la 45% în Lituania la 5% în Olanda. În Malta, Germania, Danemarca și Olanda, proporția femeilor care gestionează fermele nu depășește 10%.

În România, 34% dintre managerii de ferme sunt femei, ceea ce ne plasează pe poziția a treia în UE.

“Atragerea următoarei generații de fermieri din Europa se dovedește a fi o provocare cheie. Sectorul agricol european este dominat de o populație mai în vârstă și acest lucru este cu siguranță adevărat atunci când vine vorba despre managerii femei- datele actuale arată că doar 4,2% dintre fermierii de sex feminin au vârsta sub 35 de ani. Având în vedere că 42% dintre femeile care lucrează în agricultură au peste 65 de ani (spre deosebire de doar 29,2% pentru bărbați), există potențialul creșterii decalajului de gen în agricultură în anii următori”, se arată într-un raport al Comisie Europene, notează economica.net.