Thursday, July 18, 2024


BNR:Scumpirile vor reveni anul acesta pe lista de griji a românilor

Scumpirile vor reveni anul acesta pe lista de griji a românilor, potrivit celor mai noi proiecții făcute de Banca Națională….

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 19, 2021

Scumpirile vor reveni anul acesta pe lista de griji a românilor, potrivit celor mai noi proiecții făcute de Banca Națională. Inflația va fi cu un punct mai mare față de 2020.

Prețurile vor crește mai ales pentru alimente, dar și pentru cele mai cumpărate bunuri ori servicii. Le influențează majorarea tarifelor la energie electrică. În ultima perioadă și cursul valutar a început să urce.

La finalul anului trecut aveam cea mai mică inflaţie din ultimii 3 ani, dar vedem că minunea nu a ţinut mult pentru că prognoza făcută de Banca Naţională arată ca primăvara aduce majorări de preţuri. Proiecţia arată că abia anul viitor vom reveni la valori similare ale indicelui preţurilor de consum. Şi potrivit raportului despre inflaţie, scumpirile vin după creşterea preţului la energie ca rezultat a liberalizării pieţei. Şi vor fi în lanţ.

Contribuie puţin la scumpiri şi cursul de schimb. Dacă acum un an un euro era 4,84 la cotaţia oficială, acum e 4,88. Deci o scădere de câţiva bani a leului, nu e ceva semnificativ, dar chiar şi aşa maşinile sunt mai scumpe. La fel şi apartamentele ale căror preţuri sunt în euro.

Totuşi raportul BNR ne mai spune ceva – faptul că revine încrederea în economie. După căderea de anul trecut se pare că vom ajunge din nou pe linia de plutire, la 100 undeva în primăvară, vară.

Sursa: stirileprotv.ro