Friday, June 18, 2021


Echinocţiul de primăvară 2021. Primăvara astronomică a început sâmbătă, 20 martie, la ora 11.37

Echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, s-a produs în acest an sâmbătă, 20 martie, la ora 11.37…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 20, 2021

Echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, s-a produs în acest an sâmbătă, 20 martie, la ora 11.37 (ora României, n.r.), potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

La momentul Echinocţiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală.

Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă ţi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (faţă de cea a nopţii) va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii (faţă de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.

Potrivit astronomilor, descrierea este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.