Friday, January 24, 2025


Prăznuirea Sfântului Ierarh Nil Dorobanțu la Schitul Oituz

Sâmbătă, 27 martie 2021 se vor împlini 44 de ani de la moartea Schiarhiereului Nil Dorobanțu. În memoria călugărului ascet,…

PublicatCurierul , in Actualitate , at martie 22, 2021

Sâmbătă, 27 martie 2021 se vor împlini 44 de ani de la moartea Schiarhiereului Nil Dorobanțu.
În memoria călugărului ascet, la schitul Oituz,sambata, 27 martie a.c, începând cu ora 9.00 va avea loc slujba de prăznuire a Sfântului Ierarh Nil Dorobanțu.
 Mereu alungat si hulit,ieroschimonahul Nil Dorobantu a ales sa poarte crucea chinuitilor si pacatosilor, predicand itinerant, fara incetare, descult, cu capul descoperit si incins cu-o funie, prin sate si orase.
Dupa ce a fost hirotonit in 1945 ieromonah la manastirea Floresti – Huruiesti, calugarul ascet avea sa porneasca intr-o adevarata campanie de initiere predicand in manastiri, biserici, dar si in sate, orase si chiar in salbaticia padurilor, mereu cu „biserica in spate”.
Cuvantul lui viu, plin de har, nu de putine ori critic chiar la adresa autoritatilor ecleziastice, expus in cele mai neobisnuite locuri, va incepe sa atraga multimi de oameni.
In curand, sfantul ascet, care aparea si disparea facand minuni in folosul oamenilor sarmani, va deveni cunoscut din inima Moldovei pana in Banat.
Faima ciudatului calugar a atras furia Securitatii, care avea sa-l urmareasca, sa-l aresteze, sa-l tortureze, pentru a-l convinge sa renunte la credinta si misiunea sa.
Acuzat ca „rascoleste lumea”, misticul calugar „nebun pentru Hristos” declara:
„M-ati facut  sa devin nebun ca sa ma laud singur, sa propovaduiesc ce-am suferit pentru Dumnezeul meu in timp ce voi ma huliti si ma considerati ca o ciuma. Dar eu ma laud intru dureri si suferinte, pentru Dumnezeul, care pentru mine a suferit atat de mult si inca mai rabda pana in sfarsit! In fiecare zi mor pentru Hristos si urc calvarul departe de altarele Tale Doamne, pe care atat de mult le-am iubit. Si ravna casei tale m-a mancat, ca la locul cel sfant s-a suit uraciunea pustiirii. Cer nou si pamant nou asteptam si transfigurarea prin virtute si prin har urcand, pe calea cea stramta a vietii, treptele desavarsirii spre Imparatia Cerurilor”.
Sursa:Cornel GALBEN – Bacău – Meridianul Cultural Românesc, Nr.3