Elevii și părinții resping schimbările propuse de ministrul Educației privind modificarea structurii anului școlar
Elevii și părinții contestă schimbările anunțate ieri de ministrul Educației privind structura anului școlar. Ei nu sunt de acord cu…
Elevii și părinții contestă schimbările anunțate ieri de ministrul Educației privind structura anului școlar. Ei nu sunt de acord cu vacanţa de primăvară de o lună, nu vor prelungirea anului școlar cu două săptămâni și nici amânarea Evaluării Naționale. Ministrul Educației anuntă totuși că e deschis și altor propuneri care să le permită elevilor de clasa a 8-a să susțină examenul la data stabilită inițial
SABINA SPĂTARIU, președintele Asociației Elevilor din Constanța: “O vacanță de o lună va strica ritmul elevilor care și așa a fost obținut destul de greu din cauza pandemiei. Suntem de părere că nu e o măsură bună și că trebuie să ne axăm pe a face școală, în aceste momente, și a încerca să menținem cât de mult elevii în sălile de curs”.
IULIAN CRISTACHE, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământ: “Cum poate să ajute un copil o vacanță de o lună de zile, cu 2-3 luni de zile înainte de susținerea examenului? Se putea rămâne în online. Dar dacă decretezi în starea de carantinare, știm că era vorba de acea indemnizație de 75% care trebuia să vină pentru părinții care trebuia să stea cu propriii copii”.
În fața protestelor, ministrul Educației anunță că rămâne deschis propunerilor, înainte de a se lua decizia finală. Examenele naționale ar putea fi păstrate la datele inițiale, iar semestrul al doilea să fie prelungit doar cu o săptămână, până pe 25 iunie. Săptămâna „lipsa” ar putea fi recuperată în zilele de sâmbătă. Însă, vacanța de primăvara rămâne între 2 aprilie și 4 mai. Ministerul Sănătății susține această variantă, din motive epidemiologice, explică ministrul Educației.
Propunerile vor fi definitivate mâine, joi, 25 martie, când se organizează la Ministerul Educației o ședință a Comitetului de Dialog Social la care participă reprezentații sindicatelor, ai elevilor și ai părinților.
Atât părinții cât și elevii au contestat schimbările anunțate, potrivit cărora elevii urmează să aibă o lună de vacanță de la Paștele catolic la Pastele ortodox, apoi să se prelungească anul școlar până în 2 iulie, iar Examinarea Națională să se desfășoare în iulie, lucru contestat de părinți, care spun că temperaturile ridicate de la acea vreme ar reprezenta un efort în plus pentru acești elevi.
În aceste condiții ministrul a venit cu o nouă variantă în care data examenelor naționale nu se mai schimbă, iar anul școlar se prelungește doar cu o săptămână, iar săptămâna lipsă să fie recuperată pe parcursul zilelor de sâmbătă din lunile mai si iunie.
Vacanța de primăvară de o lună rămâne așa pentru că este solicitarea ministerului Sănătății din motive de pandemie.
Elevii și părinții sunt nemulțumiți și de propunerea ca elevii să meargă fizic la scoală chiar dacă incidența este de peste șase la mie.