Friday, June 14, 2024


Studiu: Un român din 7, între 18 și 24 de ani, suferă de hipertensiune arterială.

Societatea Română de Cardiologie lansează, în cadrul campaniei naționale de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”,…

PublicatCurierul , in Actualitate Cultură și Educație , at martie 25, 2021

Societatea Română de Cardiologie lansează, în cadrul campaniei naționale de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, un program educațional desfășurat cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Acesta se adresează elevilor de liceu de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, precum și celor ai școlilor postliceale sanitare din București și se desfășoară exclusiv online până pe 31 aprilie.

Elevii vor afla ce este hipertensiunea arterială și de ce este periculoasă, cum se măsoară corect, cum putem preveni hipertensiunea, care sunt persoanele la risc și ce trebuie să facă. Vor afla ce pot face ei, tinerii, pentru sănătatea lor și pentru sănătatea celor din jur (familie, vecini, prieteni, bunici sau părinți, etc) dar și cum comunicăm eficient prin cuvinte și imagini. Participanții au la dispoziție o bibliotecă de resurse, intâlniri online cu specialiști în comunicare și creație vizuală, pe toată durata programului.

Perioada de informare se desfășoară deja din data de 1 martie, iar între 27 martie și 15 aprilie elevii pot înscrie proiecte pe pagina dedicată (Formular de înscriere) de pe site-ul www.pentrucaasaspuneu.ro ). Proiectele constau în mici acțiuni de informare a unui public țintă ales cuprinzand o descriere generală, descrierea publicului țintă, un plan de acțiuni și un material vizual tip afiș. Proiectele propuse de către elevi sunt publicate apoi pe pagina de Facebook a campaniei Societății Române de Cardiologie – Măsoară-ți tensiunea arterială iar aici pot fi votate timp de două săptămâni până la 30 aprilie. Efortul tuturor este recunoscut prin diplome de recunoaștere din partea Societății Române de Cardiologie, iar primii 10 cu cele mai multe aprecieri din partea publicului sunt recompensați cu 10 tensiometre de braț și mini-imprimante.

Hipertensiunea arterială determină cele mai multe decese (peste 62%) prin boli cardiovasculare în România și Europa. Această afecțiune tăcută apare de foarte multe ori fără semne și simptome, nu este doar o boală a cifrelor, hipertensiunea arterială este o boală care afectează întregul organism. Această boală va determina în timp complicații precum infarctul acut de miocard, insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală și va determina un grad înalt de invaliditate în rândul populației. Deși este o boală mai des întâlnită la vârstnici, hipertensiunea arterială apare din ce în ce mai des la vârste tinere, așa încât este nevoie să avem o populație conștientă asupra acestui lucru.

„Aducem acum campania de informare Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu! și în cadrul procesului educațional, pentru a informa tinerii cu privire la existența și complicațiile posibile ale acestei boli. Studiul Sephar III (2016) a arătat că practic la vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane suferă de hipertensiune arterială, pentru ca la vârste între 25 și 34 de ani să avem de-a face cu o persoană din 5 afectate, la vârste între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială. Acestea sunt cifre extrem de îngrijorătoare care demonstrează de ce avem o mortalitate și o morbiditate atât de mari prin boală cardiovasculară în Romania. (…) Venim cu această campanie educațională pentru ca tânărul, liceanul, adolescentul pe de-o parte trebuie să cunoască principiile unui stil de viață sănătos, să știe că alimentația inadecvată de tip fastfood, fumatul juvenil, stilul de viață sedentar în fața calculatorului, tabletei, telefonului, și cu mai puțină activitate fizică, sunt factori care generează apariția hipetensiunii la vârste tinere și odată cu diagnosticul de hipertensiune va apărea si potențialul de complicații cardiovasculare și cerebrovasculare. Avem încrederea că, la sfârșitul programului, vom avea tineri mai deschiși să vorbească în familie despre prevenție și să determine obiceiuri sănătoase, mai atenți la propriile decizii pentru sănătate, mai informați despre tensiunea arterială și mai încrezători în rolul lor pentru sănătatea celor dragi dar și pentru propria sănătate. Ne propunem toate acestea la sfârșitul unui demers simpatic, plin de informații și în ton cu intereselor tinerilor,” „, explică dr. Ana-Maria Vintilă, Președinte al Grupului de Lucru Hipertensiunea Arterială, din cadrul Societății Române de Cardiologie.