Friday, January 28, 2022


Pericol pe străzile României: Una din trei mașini nu mai are RCA

În România, una din trei mașini nu are RCA. Țara nostră nu a îndeplinit niciodată impunerile introduse, concomitent cu intrarea…

PublicatCurieruldeOnesti , in Actualitate , at martie 30, 2021

În România, una din trei mașini nu are RCA. Țara nostră nu a îndeplinit niciodată impunerile introduse, concomitent cu intrarea în Uniunea Europeană, în ceea ce privește gradul de cuprindere în asigurare (RCA) a vehiculelor înmatriculate.

Astăzi numărul mașinilor fără asigurare este cel mai înalt nivel, adică între 1,5 și 2 milioane, cel puțin. Între timp, circa 70% din Primele Brute Subscrise pe RCA în România și circa 85% din numărul de polițe vin de la doar două firme, din nouă autorizate. Altfel spus, circa 2 milioane de mașini nu au RCA și alte cel puțin 5 milioane au RCA la firme care plătesc greu sau deloc. Un risc uriaș la care este expus orice șofer sau pieton implicat, în calitate de parte vătămată, într-un accident rutier.

Rezultatul este că astăzi avem 9,2 milioane de vehicule înmatriculate și doar undeva între 5,5 și 6,5 milioane de polițe RCA valide (numărul variază în funcție de perioada de raportare). Altfel spus, în cel mai bun caz doar 6,5 milioane de mașini sunt asigurate RCA într-un anumit moment al anului, adică circa 70% din total. Aproape o treime dintre mașinile înmatriculate nu sunt asigurate. Sunt calcule simple, pe bază de cifre oficiale  incontestabile, pe care le  contestă totuși toată lumea din piață, mai mult sau mai puțin, notează economica.net.